Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Muntean: Ce le lipsește politicienilor moldoveni

© Sputnik / Mihai CarausParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2021
Abonare
Politologul a explicat motivele pentru care mulți reprezentanți ai elitelor politice din țară sunt ghidați doar de calcul pragmatic și câștig personal, și nu de interesele vitale ale țării și cele ale cetățenilor.
CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Alegerile parlamentare anticipate au trecut, iar promisiunile făcute de politicieni poporului au rămas. Și ele trebuie îndeplinite, dar acest lucru este posibil teoretic, dar practic, mulți reprezentanți ai elitei politice uită după câteva săptămâni.
De câțiva ani, mulți experți de la noi spun că partidele politice din Republica Moldova s-au transformat în companii cu răspundere limitată care pun câștigul personal și îmbogățirea înaintea intereselor țării. De ce se întâmplă asta? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de politologul austriac Andrei Muntean.
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Societate
Greșelile comise de BECS: De ce au acumulat mai puține voturi la alegeri
„Patriotismul este un concept complex, deși în urmă cu câteva decenii era clar ce semnifică, atât pe o parte a oceanului, cât și de cealaltă. Nu pot spune cu siguranță cât de patriotici sunt anumiți politicieni moldoveni, deoarece, din punctul meu de vedere, în Moldova lipsește un sistem politic normal ca atare”, a precizat Muntean.
Генеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев - Sputnik Moldova, 1920, 17.07.2021
Politică
Juravliov: Cum va dezvolta PAS relațiile cu Rusia
Potrivit expertului, Republicii Moldova îi lipsesc și ideile clasice despre ideologia politică și partid în adevăratul sens al cuvântului. Muntean este, de asemenea, convins că țara noastră este lipsită de o competiție politică corectă și normală, atunci când diferite grupuri ale populației se adună în jurul anumitor partide și își apără convingerile despre ceea ce este „bine”, încercând să convingă o parte semnificativă a electoratului în acest sens.
”În Republica Moldova, există o luptă deschisă pentru instrumentele de putere, nimic mai mult. În forma în care se desfășoară, indiferent de structura politică, este evident că va pierde. În politică, trebuie să poți duce un dialog - cu un prieten, cu un inamic, cu un concurent, cu un partener, cu opoziționistul. Acest lucru trebuie făcut onest și deschis”, a adăugat politologul.
Potrivit expertului, mulți politicieni moldoveni sunt încă foarte departe de conceptul de patriotism, întrucât persoana expusă puterii trebuie să înțeleagă ce înseamnă să fii cetățean al țării, lucrând în beneficiul său și în numele intereselor concetățenilor.
Viorel Gîrbu - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Politică
Viorel Gârbu: De ce PAS nu va face viața mai bună în Moldova
„Menținerea intereselor naționale a fost ștearsă în înțelegerea multor politicieni moldoveni, iar lupta permanentă pentru putere a devenit cel mai înalt scop pentru ei”, a conchis Muntean.
Pe 11 iulie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate.
Fluxul de știri
0