Stoianoglo, despre plecarea lui Platon din țară: Ar putea fi dat în căutare internațională

© Sputnik / Mihai CarausVeacesla Platon
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
Procurorul general Alexandr Stoianoglo confirmă că omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie. El a precizat că, în cazul în care ultimul nu se va întoarce până la următoarea ședință de judecată, ar putea fi anunțat în căutare internațională.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Duminică, 18 iulie, Platon ar fi plecat în Marea Britanie. Declarația a fost făcută de către Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, după ce anterior un anunț în acest sens a fost făcut de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
Procurorul general susține că Platon nu are în prezent nicio restricție de circulație, dar dacă nu se va întoarce până la următoarea ședință de judecată, care ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii august, atunci procurorii vor cere schimbarea măsurii preventive și îl vor anunța în căutare internațională.
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
Platon ar fi fugit în Marea Britanie: Un deputat îl acuză pe Stoianoglo de complicitate
Stoianoglo susține că nu cunoaște dacă Platon a plecat din țară pentru a soluționa unele probleme sau pentru a se ascunde, dar dacă a făcut acest lucru cu rea intenție, atunci a acționat în detrimentul său.
Întrebat dacă Procuratura regretă că l-a scos de sub învinuire pe Platon, Stoianoglo a menționat că acesta nu se face vinovat de faptele incriminate.

„În urma investigațiilor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că infracțiunea în care a fost învinuit domnul Platon a săvârșit-o o altă persoană și anume domnul Plahotniuc. El a furat banii care i-au fost incriminați anterior lui Platon, prin intermediul companiilor lui Șor. Și noi nu-l putem pune sub învinuire pe Plahotniuc atâta timp cât nu va fi scos de sub învinuire Veaceslav Platon. Noi l-am scos de sub învinuire pe Platon, anume pentru a-l putea atrage la răspundere pe domnul Plahotniuc”, a mai declarat Stoianoglo.

Totodată, Stoianoglo menționează că omul de afaceri Veaceslav Platon nu are statut procesual în dosarele care au fost ridicate de Procuratura Generală pentru reexaminare. Procurorul spune că la insistența președintelui Maia Sandu au fost ridicate toate dosarele în care ar fi putut fi implicat Platon. Acestea datează din 2008, 2010 și 2012 și ar fi vorba de 8-10 dosare. Majoritatea dosarelor au fost pornite în perioada în care au avut loc conflicte între Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon.
„În nicio procuratură și în niciun alt organ de urmărire penală nu există dosare împotriva lui Veaceslav Platon. În niciun dosar Platon nu are niciun statut procesual penal și niciodată nu a fost audiat”, a explicat Stoianoglo.
Георгий Кавкалюк  - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Procurorul General: Cavcaliuc va fi reținut imediat la intrarea în țară
Amintim că Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi fost implicat în dosarul fraudei bancare, a fost achitat în data de 14 iunie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
Decizia a fost luată după ce Procuratura Generală a renunțat la învinuirile aduse lui Platon și a cerut restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.
În data de 28 mai, Procuratura Generală a anunțat că renunță la învinuirea adusă lui Veaceslav Platon pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către acesta.
Fluxul de știri
0