Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ziua Mondială a Șahului: Cum va fi marcat evenimentul în acest an

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Coadă
Valeriu Coadă - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
În fiecare an, pe 20 iulie, marcăm Ziua Mondială a Șahului. Cu acest prilej, în Capitală se va desfășura un turneu de șah la care vor participa atât sportivi de performanță, cât și amatorii acestui sport al minții.
Ziua Mondială a Șahului: Cum va fi marcat evenimentul în acest an
În cadrul Federației de Șah din Republica Moldova sunt 56 de cluburi și asociații de șah, repartizate în întreaga țară. În total, peste 3000 de sportivi moldoveni de performanță participă la diverse turnee de șah, naționale și internaționale. Numărul amatorilor este însă cu mult mai mare, afirmă secretarul general al Federației de Șah din Republica Moldova, Valeriu Coadă.
"Avem amatori în fiecare raion. Dovadă este și faptul că la turneul de astăzi locurile s-au completat foarte repede. Șahul se promovează intens în rândul tinerilor și suntem mândri de rezultatele pe care le obținem la diverse concursuri naționale și internaționale. Mai mult, de la 1 septembrie șahul va fi inclus drept obiect opțional în programul școlar pentru elevii din clasa I", a precizat interlocutorul.
Anterior, Valeriu Coadă a relatat că șahul este extrem de important pentru dezvoltarea intelectuală, socială și psihologică a persoanei. Pentru a juca şah, este nevoie în primul rând de răbdare, de stăpânire de sine, trebuie să poţi să anticipezi mișcările adversarului, dar şi să-l respecţi.
Виорел Виктор Бологан - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Societate
Bologan în parlament: Mare maestru la șah FIDE fără partid
"Șahul este o ocupație foarte interesantă și plăcută, iar majoritatea oamenilor care intră în acest joc rămân pasionați de el pentru totdeauna. Pentru oamenii profesioniști în acest domeniu, șahul necesită antrenamente zilnice, concentrare și dedicație", a subliniat interlocutorul.
Indiferent de faptul dacă este jucat pentru plăcere și relaxare sau este practicat în cadrul unor competiții naționale sau internaționale, șahul are numeroase beneficii.
"Acest joc este destinat oamenilor de toate vârstele. Șahul dezvoltă memoria, gândirea logică, spiritul de observație, analiza, capacitatea să prezici și să prevezi consecințele acțiunilor, îmbunătățește concentrarea și promovează imaginația și creativitatea", a conchis Coadă.
De menționat că primul Campionat Mondial de Șah a avut loc în anul 1886. În secolul al XX-lea s-au înregistrat mari progrese în teoria șahului și s-a înființat Federația Mondială de Șah (FIDE). Cel care primul a comparat viața noastră cu o tablă de șah a fost poetul oriental Omar Haiam – el afirma că "în șah, ca și în viață, totul este atât de imprevizibil".
Ziua Mondială a Șahului este marcată din anul 1924 de Federația Internațională de Șah - o organizație sportivă neguvernamentală care întrunește peste 190 de Federații Naționale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0