Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vinuri organice produse în Moldova: Oportunități pentru vinificatorii autohtoni

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Abonare
Micii vinificatori din Moldova au făcut o vizită de studiu pentru a învăța despre producerea vinurilor organice. Detalii am aflat de la Diana Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID.
Vinuri organice produse în Moldova: Oportunități pentru vinificatorii autohtoni
Diana Lazăr afirmă că nișa vinurilor organice este în continuă dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în ea, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale. Mai mult, vinificatorii moldoveni pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața care, în ultimii șapte ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an.
Potrivit interlocutoarei, vizita s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produc unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.
"Cererea pe piața externă pentru vinurile organice a crescut simțitor, iar țara noastră dispune de toate condițiile pentru a oferi acest produs consumatorilor străini. Anterior, nu prea am avut interes pentru această nișă și este multă birocrație pentru a reobține o certificare ecologică, însă se merită acest lucru", a declarat pentru Sputnik Moldova Diana Lazăr.
Un studiu realizat în Uniunea Europeană a demonstrat că un consumator de vinuri ar fi dispus să plătească cu 38 la sută mai mult pentru vinul certificat ecologic, a mai precizat Diana Lazăr. Deși pe piața locală, nu există deocamdată tendința de a procura vinuri organice, pentru început vinificatorii moldoveni se pot orienta spre export.
Luminița Suveică - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
Protejează-ți sănătatea pe timp de vară: Reguli de aur oferite de medici
"În producerea unui vin bio cea mai mare atenție se acordă viticulturii și producerii strugurilor. Vinificatorul este chemat să utilizeze o serie de practici și să excludă în totalitate utilizarea pesticidelor ș.a. și să încurajeze biodiversitatea locală. Este o nișă ce merită dezvoltată, iar primii pași în acest sens deja se fac", a conchis Lazăr.
Conform experților internaționali, piața vinurilor organice este într-o continuă creștere, catalizată inclusiv de efectele pandemiei, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura organică și consumul produselor ecologice.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0