Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protejează-ți sănătatea pe timp de vară: Reguli de aur oferite de medici

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Abonare
Pe parcursul sezonului estival organismul nostru are nevoie de o grijă sporită. În acest sens, specialiștii vin cu o serie de recomadări de care ar trebui să țineți cont în această perioadă.
Cod galben de caniculă: Copiii și persoanele în etate, extrem de vulnerabili
În utlima perioadă asistăm la schimbări meteorologice majore. Deși în acest an se pare că vara nu a intrat pe deplin în drepturi, totuși temperaturile ridicate sunt inevitabile. La fel ca și în anii precedenți, pe parcursul lunii iunie deja a fost înregistrată vreme caniculară, motiv pentru care oamenii trebuie să cunoască măsurile de protecție pentru a evita efectele nocive asupra sănătății.
Bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Au pus mâna pe cuțite - Iată ce a pățit președintele socialist al raionului Râșcani - Foto
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că pe timp de caniculă, o atenție sporită trebuie acordată protejării copiilor, care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, celor cu maladii cardiovasculare și celor care suferă de hipertensiune.
Potrivit specialistului, una dintre cele mai importante recomandări pe vreme caniculară este cea de-a evita expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 16:00. Riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot fi reduse, cu puțină documentare și precauție.
"În această perioadă trebuie să purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămâie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a subliniat doctorul în medicină.
© Sputnik / Rodion ProcaOlga Cara
Olga Cara - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Olga Cara
Pe timp de caniculă, pofta de mâncare scade considerabil, de aceea este recomandat de optat pentru alimentație mai săracă în calorii, susține medicul nutriționist Olga Cara. Alimentația vegetariană sau de post ar fi o opțiune bună pentru organism.
Ziua orașului Chișinau 2020  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Crește vârsta de pensionare pentru femei cu șase luni
"Alimentele mai proteice pot fi consumate dimineața sau seara, pentru ca organismul să metabolizeze toți nutrienții din alimentele consumate. Cele mai recamondate sunt fructele (cireșe, vișine, zmeura, căpșunile, piersicile, merele ș.a.) și legumele (roșii, castraveți, varză, ceapă verde, conopida, sparanghel ș.a.), care aduc un aport considerabil de vitamine, de micro și macronutrienți. Dacă să ne referim la consumul de proteină animală – se recomandă carnea de pui", a precizat medicul nutriționist.
De asmenea, Olga Cara susține că pe timp de caniculă, organismul nostru are nevoie de un nivel suplimentar de hidratare. Cel mai bine este să consumați apa potabilă la temperatura camerei și nu băuturile carbogazoase reci, pentru a evita șocul termic prin care poate trece organismul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0