https://md.sputniknews.com/20210703/Protejeaza-sanatatea-pe-timp-de-vara-Reguli-de-aur-oferite-de-medici-35351017.html
Protejează-ți sănătatea pe timp de vară: Reguli de aur oferite de medici
Protejează-ți sănătatea pe timp de vară: Reguli de aur oferite de medici
Sputnik Moldova
Pe parcursul sezonului estival organismul nostru are nevoie de o grijă sporită. În acest sens, specialiștii vin cu o serie de recomadări de care ar trebui să... 03.07.2021, Sputnik Moldova
2021-07-03T16:00+0300
2021-07-03T16:00+0300
2021-07-03T15:05+0300
societate
podcasturi
podcasturi
republica moldova
vara
caniculă
medici
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/2916/49/29164984_0:0:1500:844_1920x0_80_0_0_e7217a9c0dc2a88974a756fabe03564c.jpg
Cod galben de caniculă: Copiii și persoanele în etate, extrem de vulnerabili
Sputnik Moldova
Cod galben de caniculă: Copiii și persoanele în etate, extrem de vulnerabili
În utlima perioadă asistăm la schimbări meteorologice majore. Deși în acest an se pare că vara nu a intrat pe deplin în drepturi, totuși temperaturile ridicate sunt inevitabile. La fel ca și în anii precedenți, pe parcursul lunii iunie deja a fost înregistrată vreme caniculară, motiv pentru care oamenii trebuie să cunoască măsurile de protecție pentru a evita efectele nocive asupra sănătății.Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că pe timp de caniculă, o atenție sporită trebuie acordată protejării copiilor, care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, celor cu maladii cardiovasculare și celor care suferă de hipertensiune.Potrivit specialistului, una dintre cele mai importante recomandări pe vreme caniculară este cea de-a evita expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 16:00. Riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot fi reduse, cu puțină documentare și precauție."În această perioadă trebuie să purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămâie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a subliniat doctorul în medicină.Pe timp de caniculă, pofta de mâncare scade considerabil, de aceea este recomandat de optat pentru alimentație mai săracă în calorii, susține medicul nutriționist Olga Cara. Alimentația vegetariană sau de post ar fi o opțiune bună pentru organism."Alimentele mai proteice pot fi consumate dimineața sau seara, pentru ca organismul să metabolizeze toți nutrienții din alimentele consumate. Cele mai recamondate sunt fructele (cireșe, vișine, zmeura, căpșunile, piersicile, merele ș.a.) și legumele (roșii, castraveți, varză, ceapă verde, conopida, sparanghel ș.a.), care aduc un aport considerabil de vitamine, de micro și macronutrienți. Dacă să ne referim la consumul de proteină animală – se recomandă carnea de pui", a precizat medicul nutriționist.De asmenea, Olga Cara susține că pe timp de caniculă, organismul nostru are nevoie de un nivel suplimentar de hidratare. Cel mai bine este să consumați apa potabilă la temperatura camerei și nu băuturile carbogazoase reci, pentru a evita șocul termic prin care poate trece organismul.Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
https://md.sputniknews.com/20210701/Iat-ce-a-pit-preedintele-socialist-al-raionului-Rcani---Foto-35323969.html
https://md.sputniknews.com/20210701/astazi-creste-varsta-de-pensionare-femei-35319767.html
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/2916/49/29164984_114:0:1447:1000_1920x0_80_0_0_25992a6814006612dcf0606f174b9c80.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
podcasturi, vara, caniculă, medici
podcasturi, vara, caniculă, medici
Protejează-ți sănătatea pe timp de vară: Reguli de aur oferite de medici
Pe parcursul sezonului estival organismul nostru are nevoie de o grijă sporită. În acest sens, specialiștii vin cu o serie de recomadări de care ar trebui să țineți cont în această perioadă.
În utlima perioadă asistăm la schimbări meteorologice majore. Deși în acest an se pare că vara nu a intrat pe deplin în drepturi, totuși temperaturile ridicate sunt inevitabile. La fel ca și în anii precedenți, pe parcursul lunii iunie deja a fost înregistrată vreme caniculară, motiv pentru care oamenii trebuie să cunoască măsurile de protecție pentru a evita efectele nocive asupra sănătății.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că pe timp de caniculă, o atenție sporită trebuie acordată protejării copiilor, care sunt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vârstă înaintată, celor cu maladii cardiovasculare și celor care suferă de hipertensiune.
Potrivit specialistului, una dintre cele mai importante recomandări pe vreme caniculară este cea de-a evita expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 16:00. Riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot fi reduse, cu puțină documentare și precauție.
"În această perioadă trebuie să purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămâie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a subliniat doctorul în medicină.
Pe timp de caniculă, pofta de mâncare scade considerabil, de aceea este recomandat de optat pentru alimentație mai săracă în calorii, susține medicul nutriționist Olga Cara. Alimentația vegetariană sau de post ar fi o opțiune bună pentru organism.
"Alimentele mai proteice pot fi consumate dimineața sau seara, pentru ca organismul să metabolizeze toți nutrienții din alimentele consumate. Cele mai recamondate sunt fructele (cireșe, vișine, zmeura, căpșunile, piersicile, merele ș.a.) și legumele (roșii, castraveți, varză, ceapă verde, conopida, sparanghel ș.a.), care aduc un aport considerabil de vitamine, de micro și macronutrienți. Dacă să ne referim la consumul de proteină animală – se recomandă carnea de pui", a precizat medicul nutriționist.
De asmenea, Olga Cara susține că pe timp de caniculă, organismul nostru are nevoie de un nivel suplimentar de hidratare. Cel mai bine este să consumați apa potabilă la temperatura camerei și nu băuturile carbogazoase reci, pentru a evita șocul termic prin care poate trece organismul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova