Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scenarii post-electorale: Cine va veni în fruntea Guvernului și Parlamentului

© Sputnik / Rodion ProcaStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Abonare
PAS a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate de duminică, 11 iulie, urmând astfel să decidă asupra componenței viitorului Guvern, dar și a candidaturii premierului.
Scenarii post-electorale: Cine va fi în fruntea Guvernului și Parlamentului
În spațiul public sunt purtate deja discuții privind numele potențialului premier al Republicii Moldova, dar și a președintele noului Legislativ. Cum va arăta noul cabinet de miniștri și cine ar putea ajunge în fruntea Guvernului și Parlamentului?
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul judecător la CEDO, avocatul și juristul Stanislav Pavlovschi a vorbit despre persoanele care ar putea să ocupe funcții cheie în stat după validarea alegerilor parlamentare anticipate.
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Societate
Ciurea: Ce ar putea prăbuși Partidul Acțiune și Solidaritate
El consideră că, cel mai probabil, în funcția de premier va ajunge Natalia Gavrilița, care a fost propusă anterior de președintele Maia Sanda pentru șefia Guvernului, dar nu a primit votul de încredere în Parlamentul de legislatura a X-a. O altă candidatură ar fi președintele PAS, Igor Grosu.
"Fie Igor Grosu, fie Natalia Gavrilița vor fi în fruntea deputaților din Parlament. Tot cineva dintre ei va sta în fruntea miniștrilor. Sunt ferm convins că alegerea va fi făcută anume între aceste două persoane", a declarat Stanislav Pavlovschi.
De asemenea, fostul judecător la CEDO a menționat că în lista Cabinetului de Miniștri se vor regăsi oameni care au fost propuși anterior atât în echipa Nataliei Gravrilița, cât și cei din echipa lui Igor Grosu.
Bunăoară, Stanislav Pavlovschi consideră că funcția de ministru al justiției va fi ocupată de Sergiu Litvinenco.
"Cred că va fi o opțiune bună, ținând cont de pregătirea juridică și profesională  al domnului Litvinenco. Dumnealui cunoaște problemele din sistemul justiției", a subliniat Pavlovschi.
De menționat că, până pe zece august, Republica Moldova ar putea să aibă deja un Guvern funcțional. Declarația a fost făcută de președintele PAS în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. Tot atunci, Igor Grosu a fost întrebat dacă se ia în calcul posibilitatea învestirii lui în funcția de prim-ministru. Liderul formațiunii a oferit însă un răspuns evaziv.
Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a adunat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0