Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Ultimele știri și cele mai importante despre alegerile parlamentare anticipate din Moldova, desfășurate pe 11 iulie 2021

Kalașnikov, despre schimbarea puterii la Chișinău: Vom vedea care vor fi acțiunile

© Sputnik / Kemale AliyevaЛеонид Калашников
Леонид Калашников - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Abonare
Cum apreciază Duma de Stat a Rusei rezultatele alegerilor care au avut loc în Moldova și ce se așteaptă de la noul guvern. Despre aceasta a vorbit șeful Comitetului Dumei pentru Afaceri CSI Leonid Kalașnikov.
CHIȘINĂU, 15 iul. - Sputnik. Federația Rusă este pregătită pentru orice evoluție a relațiilor cu Republica Moldova după alegerile parlamentare și va urmări cu atenție pașii noii puteri. Despre acest lucru a relatat pentru Sputnik Moldova Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente.
Генеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Politică
Expert rus: Vom fi prieteni cu Vestul, dar ne va hrăni Estul
”Vom vedea care vor fi acțiunile lui Sandu în continuare, în raport cu NATO, în raport cu economia, nu prea este nevoie de ea acolo, în Occident. Rusia a salvat-o întotdeauna - și din punctul de vedere al producției, și din punctul de vedere al emigranților ", spune Kalașnikov.
Potrivit politicianului, o poziție activă anti-rusească ar putea zdruncina încrederea cetățenilor moldoveni în președinte și în noua putere.
"Dacă Sandu va continua să tensioneze și să întreprindă măsuri concrete față de Transnistria, Găgăuzia, față de relațiile cu Rusia, atunci marșul ei victorios se va opri aici. Populația îi va retrage încrederea. Oamenii ar putea ieși la proteste, nu sunt excluse alegerile anticipate", afirmă politicianul rus.
Leonid Kalașnikov consideră că în relațiile dintre Moscova și Chișinău au existat diferite momente, prin urmare Rusia este pregătită pentru orice evoluție a evenimentelor.
"Au fost timpurile lui Voronin, care a făcut multe pentru viață. Au fost timpurile lui Plahotniuc, iar apoi oamenii l-au poftit să plece, l-au aruncat din șa, mai ales când a început să desfășoare acțiuni antirusești. Sandu trebuie să înțeleagă asta”, afirmă deputatul.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Ministerul rus de Externe a comentat rezultatele alegerilor din Moldova
Totuși, deputatul rus și-a exprimat speranța că Moldova și Rusia vor avea relații bune și în timpul noii puteri.

"Însă una este retorica preelectorală, și altceva sunt acțiuni reale. Iată Dodon a luat măsuri, a făcut Moldova observator în UEEA. Aș vrea să înțeleg cum se va comporta ea. Va deschide puncte NATO, se va grăbi să soluționeze cu forța problema transnistreană, vom vedea ", spune Kalașnikov.
Potrivit lui Leonid Kalașnikov, Rusia ar trebui să ajute Moldova și să urmeze o politică mai activă în această direcție.
"Noi primim 15 mii de studenți din întreaga lume pentru studii gratuite. Iar  Moldova primește de una singură cinci mii de locuri bugetare din România. Am abordat această problemă cu președintele Rusiei. Pentru că funcționarii doar  vorbesc despre puterea soft, sper că vor începeți și să facă ceva", afirmă Kalașnikov.

Alegerile în Moldova

Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a adunat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Fluxul de știri
0