Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce se va întâmpla în relația cu Moscova după parlamentare

© Sputnik / Mihai CarausAnatol Țăranu
Anatol Țăranu - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Comentatorul politic Anatol Țăranu a vorbit la Radio Sputnik Moldova despre relația Moldovei cu Federația Rusă după alegerile parlamentare.
Expert: Ce se va întâmpla în relația cu Moscova după parlamentare
Anatol Țăranu consideră că noua guvernare de la Chișinău va încerca să introducă o altă paradigmă în relația cu Federația Rusă, bazată pe drepturi egale și stimă reciprocă. Totodată, expertul crede că viitoarea vizită la Moscova a președintelui Sandu ar trebui să fie pregătită de un nou ambasador.
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Politică
Grosu: Noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă
„Agenda bilaterală cu Moscova este mai dificilă decât cu Vestul. Este nevoie de o normalizare a relațiilor, inclusiv economice cu Rusia. Totodată, avem nevoie de a păstra pacea socială, interetnică în interiorul Moldovei pentru că trebuie să recunoaștem că Rusia este o țară care are pârghii de influență asupra societății moldovenești, sunt mulți cetățeni care privesc cu simpatie față de Federația Rusă. De aceea, oricare ar fi abordările pe care le promovează un Guvern sau altul, el nu poate să neglijeze aceste realități. În plus, Rusia este unul dintre principalii actori internaționali de care depinde inclusiv reglementarea transnistreană, prin urmare, relația cu acest stat este extrem de importantă, iar viitorul Guvern nu ar trebui să ignore acest lucru”, consideră Anatol Țăranu.
Expertul este de părere că după instalarea noului Guvern la Chișinău autoritățile noastre vor încerca să introducă o nouă paradigmă în relația cu Rusia și vor dori să readucă dialogul moldo-rus în albia unui parteneriat corect bazat pe drepturi egale și pe stimă reciprocă.
„Relația cu Rusia va depinde foarte mult și de legăturile personale dintre cei doi președinți. Maia Sandu de jumătate de an este președinte, dar nu avem, deocamdată, o agendă clară dintre cele două state. Așteptăm vizita doamnei Sandu la Moscova, iar acest lucru ar putea să se producă doar în condițiile când va fi rechemat actualul ambasador. Va conta mult cine va fi noul ambasador la Moscova în misiunea căruia va fi pregătirea vizitei președintelui Sandu în Federația Rusă”, a concluzionat Anatol Țăranu.
Georgiana Arsene - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Podcasturi
Jurnalistă, despre relația Moldova-Rusia după alegerile parlamentare
Președintele PAS Igor Grosu a declarat că noua guvernare își dorește relații corecte, pragmatice și predictibile cu Federația Rusă.
După anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din Moldova, autoritățile de la Moscova au emis un comunicat în care este menționat că Federația Rusă respectă rezultatele scrutinului și mizează pe faptul că acestea vor contribui la consolidarea interetnică în societatea moldovenească.
De asemenea, Federația Rusă confirmă disponibilitatea dezvoltării cooperării multilaterale cu noul Parlament și noul Guvern al Republicii Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0