Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grosu: Noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă

© Sputnik / Mihai CarausPAS a prezentat lista candidaților la parlamentare
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare - Sputnik Moldova, 1920, 13.07.2021
Abonare
Președintele interimar al PAS, Igor Grosu, a anunțat la un post de televiziune ce fel de relații își dorește noua putere cu Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Interlocutorul lui Grosu l-a întrebat, după ce a amintit de declarația diplomației ruse care speră ca după alegeri Moldova să fie activă în cadrul CSI: "dar mai are rost să pierdem timpul în cadrul CSI, oare nu a venit timpul să le spunem la revedere și să ne vedem de drumul nostru european?". Întrebare la care Igor Grosu a declarat că PAS și guvernarea pe care o va emana acesta își doresc relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă.
"În raport cu Federația Rusă și cu organismele CSI, noi spume foarte clar: noi vrem să avem relații corecte, pragmatice, predictibile cu Federația Rusă, pentru că acolo avem foarte mulți cetățeni. Noi avem relații economice care trebuie să devină transparente […]. Noi acasă trebuie să facem regulă cu fenomenul reexportului  […] Noi avem problema asigurării cu gaz care trebuie să o discutăm la modul pragmatic, real […]."
Între chestiunile pe care, potrivit lui Grosu, viitoare guvernare ar urma să le discute cu Moscova este și problema transnistreană.
"Problema transnistreană unde Rusia are un cuvânt greu de spus. Noi trebuie să le explicăm interlocutorilor din Federația rusă că soluționarea acestui conflict este mult mai reală decât alte conflicte din spațiul CSI. Și el poate fi un exemplu și pentru Federația Rusă, și pentru alți mediatori, și pentru cetățenii Republicii Moldova, în primul rând", a declarat președintele interimar al PAS.

Problema reglementării transnistrene

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
La negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul 5 + 2 participă Chișinăul și Tiraspolul ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - ca observatori.

Alegerile în Moldova

Amintim că pe 11 iulie, în Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Conform rezultatelor după procesarea a 100% din procesele verbale, PAS a adunat 52,80 la sută dintre voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%, Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0