Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gazul ieftin nu e fără pagubă: Datoriile MoldovaGaz, pe seama cetățenilor?

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Anul trecut Rusia a vândut MoldoveiGaz la un preț cu 30 la sută mai mic decât în 2019. O astfel de reducere nu a ajutat MoldovaGaz, compania a înregistrat pierderi semnificative.
Nikita Cikunov, Milena Krikunova
Care sunt cauzele unor astfel de rezultate și în ce măsură ar trebui să ne așteptăm la majorarea tarifelor la gaz în următoarele luni – aflați din materialul Sputnik.

Prețuri atractive

Localitățile fantomă ale Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Republica Moldova
Când satele din Moldova vor începe să moară în masă

Prețul mediul de achiziție a gazului natural rusesc pentru Moldova a constituit în anul 2020 148,87 dolari pentru o mie de metru cubi, ceea ce este cu 36,3 la sută mai puțin decât în 2019 (233,67 dolari pentru o mie de metri cubi). Astfel de date au fost publicate de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE).

În primul trimestru al anului trecut, țara a importat gaz din Rusia la un preț de 180,3 dolari pentru o mie de metri cubi, în cel de-al doilea – 168,3 dolari, în cel de-al treilea – 136,7 dolari, iar cel de-al patrulea – 114,5 dolari.
Totodată costul contractual al gazului rusesc pentru Belarus în 2020 a constituit 127 de dolari pentru o mie de metri cubi (în condițiile în care Minskul nu achită serviciile de tranzitare), pentru Armenia – 165 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul la gaz pentru Europa în 2021 Gazprom a stabilit la un nivel de 170 de dolari (cu 35 la sută mai mult decât anul precedent).
Женщины убирают пшеницу традиционным способом - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Societate
Iată ce se întâmplă cu lanurile de grâu din țară - Video
Diminuarea prețurilor în decursul întregului an trecut a prețurilor la gazul rusesc pentru Moldova au devenit o reflecție a unui trend la nivel mondial, susține directorul Centrului de Studii a piețelor energetice mondiale a Institutului de Studii Energetice din cadrul Academiei Ruse de Științe, Veaceslav Kulaghin.
“Nu e deloc surprinzător că Moldova a cumpăra gaz mai ieftin decât în 2019. Multe țări de asemenea cumpără la un preț mai mic dintr-un motiv simplu: costul gazului corelează cu prețurile la petrol. Știm că anul trecut petrolul a fost foarte ieftin. Iată de ce, în mod evident, prețurile medii pentru vânzarea gazului exportat de Gazprom s-au diminuat”, amintește el.
Un astfel punct de vedere susține și adjunctul directorului general al Fondului Securității Energetice Naționale, Aleksei Grivaci. În opinia lui, nu ar fi corectă aprecierea potrivit căreia diminuarea prețului la gaz pentru Moldova ar fi o “reducere” oferită de Gazprom.
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Rusia
Un nou bum pe piața petrolului: Cât câștigă Rusia
“Nu e un preț în sensul deplin al cuvântului. Pur și simplu, așa s-a format prețul, legat de coșul petrolier. Diminuarea costului gazului pentru Moldova se datorează conjuncturii generale de pe piața mondială”, subliniază analistul.
O situație benefică din punct de vedere al prețului de anul trecut a permis MoldovaGaz să economisească peste 40 de milioane de dolari din importul gazului rusesc, recunoaște președintele companiei, Vadim Ceban.
“Economisirea s-a datorat unei diferențe benefice între prețurile de achiziție de la Gazprom și cotațiile medii anuale la hub-urile europene. Prețul din partea Gazprom a constituit 148 de dolari pentru o mie de metri cubi, inclusiv costul de transportare până la frontiera Moldovei. Dacă gazul ar fi fost procurat pe piața spot, atunci prețul mediu anual ar fi constituit aproximativ 190 de dolari”, a declarat el.

Perspectivele pesimiste ale companiei de gaz

În pofida unui preț mai mult decât confortabil pentru achiziționarea gazului rusesc, compania energetică MoldovaGaz și-a încheiat anul trecut cu un rezultat financiar negativ. Pierderile totale, potrivit datelor companiei, au constituit 676,8 milioane de lei.
Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Republica Moldova
Sandu vrea ca Moldova să meargă pe calea Ucrainei? - Mai rău decât furtul miliardului
Compania leagă acest lucru de mai mulți factori: scumpirea serviciilor de transportare a gazului natural la începutul anului 2020 (pierderi de peste 151 milioane de lei), creșterea diferenței dintre prețul de achiziție și tariful la gaz pentru consumatorii finali (o pierdere de peste 130 de milioane), crearea unei rezerve valutare pentru stingerea datoriilor (pierderi de peste 360 de milioane) și alte cheltuieli (în jur de 33 milioane).
Actuala situație financiară a MoldovaGaz nu poate fi explicată exclusiv prin niște schimbări de scurtă durată a condițiilor de pe piața externă, consideră Veaceslav Kulaghin.
Potrivit lui, cauzele rezidă în problemele structurale ale organizării pieței interne în Moldova, caracteristice într-o anumită măsură pentru toate republicile fostului URSS.
Форум Армия-2020. Экспозиция - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Rusia
Rusia va exporta drone militare din 2022
“În Moldova prețurile interne, la care gazul este furnizat populației, sunt reglementate de stat. Ele sunt semnificativ mai mici decât prețul de achiziție, de facto. Mai mult decât atât, ele nici nu acoperă cheltuielile de distribuție a gazului. Iată de ce compania a înregistrat o balanță negativă, căreia cu greu îi va face față. Din păcate, reglementarea tarifelor nu va permite niciodată companiilor să ajungă la o rentabilitate normală. Acest lucru nu se va întâmpla”, explică economistul.
El adaugă că într-o astfel de situație pierderile MoldovaGaz vor putea fi prevenite prin plăți compensatorii din bugetul de stat sau prin renunțarea la reglementarea tarifelor. În cel din urmă caz, prețurile vor crește pentru cetățenii țării.
Президент Турции Тайип Эрдоган приветствует своих сторонников по прибытии на церемонию закладки фундамента моста Сазлидере над запланированным маршрутом канала Стамбул - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Rusia
Ambiții turcești: Canalul Istanbul - o amenințare pentru Flota Rusă?
“Trebuie să înțelegeți că nu există minuni. Există un cost al livrărilor, care din cauza cheltuielilor pentru distribuția gazului, de regulă, depășește de două ori, prețul nemijlocit a gazului de import. Acest trebuie să fie achitat fie de consumator, fie să identificăm o altă sursă de compensare. În cazul cu MoldovaGaz, e vorba de subvenții serioase din partea guvernului”, spune Veaceslav Kalughin.
Un sprijin companiei moldovenești i-ar putea acorda Gazprom (cel mai mare acționar al MoldovaGaz), însă holdingul rusesc a renunțat de mai mult timp la modelul livrării combustibilului la prețuri micșorate, continuă expertul.
“În Rusia la sfârșitul anilor '90 era o perioadă în care noi ajutasem toți vecinii, vânzând gazul la prețuri foarte mici. Ulterior a fost o perioadă complicată, dar necesară de ajustare a acestui model. Acum Gazprom și-a adus livrările la un nivel fezabil din punct de vedere economic și acestea au început să devină rentabile. Nu ar fi rațional să se revină la o veche schemă”, a conchis interlocutorul Sputnik.

Gazul e o plăcere scumpă

Денежные купюры США - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Record istoric: Inflația din SUA pune în pericol economia globală

Apreciind situația legată de pierderile suferite de MoldovaGaz și actuala conjunctură de pe piață, toți experții intervievați de Sputnik au prognozat o creștere a tarifelor la gaz pentru populație.

“Se așteaptă o creștere bruscă a prețurilor spre iarnă, mai spre noiembrie, când va crește consumul de gaz. De regulă, la noi așa se întâmplă. Deocamdată nu există premise pentru diminuarea tarifelor la gaz, însă în viitorul apropiat la sigur nu putem miza pe asta. Cred că tarifele vor crește, dar nesemnificativ”, presupune economistul Sergiu Ungureanu.
Majorarea tarifelor va fi o consecință a scumpirii semnificative a gazului pe piețele europene din cauza vremii calde. Acum costul gazului pe piețele spot a depășit indicatorul de 400 de dolari pentru o mie de metri cubi (punctul maxim a fost atins pe 6 iulie – 464 de dolari), adaugă Veaceslav Kulaghin.
заброшенный завод - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Republica Moldova
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
„Prețul mediu la gaz în Europa este de două ori mai mic decât cel pe care l-am văzut anul trecut. Toți indicii – cel petrolier, cel bursier au crescut la fel. Iată de ce în 2021 costul gazului de import pentru Moldova va crește semnificativ. Cred că acesta va fi peste 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, dacă Gazprom nu va cădea de acord să diminueze artificial prețul livrărilor pentru Chișinău”, presupune specialistul.
Aproximativ peste trei luni scumpirea gazului în Europa se va reflecta și în prețurile contractuale în baza cărora Rusia livrează gaz și în Moldova, concluzionează observatorul economic, Veaceslav Kunev.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0