Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care ar putea fi riscurile unui singur partid la guvernare: Ce se va întâmpla cu PSRM

© Sputnik / Mihai CarausParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Atunci când un singur partid ajunge să dețină întreaga putere în stat, apare riscul subiectivismului și autoritarismului, declară expertul politic Roman Mihăieș.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Analistul politic Roman Mihăieș susține că subiectivismul și autoritarismul Partidului Comuniștilor, care a apărut în perioada în care era la guvernare, a dus la evenimentele din 7 aprilie 2009.
Roman Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Care sunt avantajele relațiilor cu Federația Rusă și cu occidentul: Expert
Expertul a declarat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova că atunci când un sigur partid ajunge să dețină întreaga putere în stat apare riscul de subiectivism, dar a menționat că evenimentele din 7 aprilie nu ar trebui să se mai repede și în cazul guvernării PAS pentru că în partid sunt oameni dintr-o altă generație.
„În cazul PAS-ului, sigur că e complet altă istorie, e partid pro-european, e generația nouă, majoritatea dintre ei sunt școliți peste hotare, cu masterate, cu doctorate. Acesta e partid construit complet pe alte principii decât Partidul Comuniștilor din 2001”, a precizat Roman Mihăieș. 
Chiar și așa, el a menționat că atât PAS, cât și Maia Sandu ar trebui să se consulte cu experții, pentru a evita unele situații neplăcute în viitor.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Politică
Maia Sandu, cu mesaj după alegeri: Cui le-a făcut din deget
„Oricum, dacă ne uităm puțin în 2019, și anume istoria când Maia Sandu a fost prim-ministru, noi am văzut că acolo au fost câteva momente deranjante, atunci când s-a încercat impunerea unor legi, fără consultare, foarte subiectiv. Eu cred că asta trebuie să rămână în trecut. Eu cred că PAS-ul trebuie să aibă responsabilitatea faptului că a obținut acest vot și să încerce, cel puțin, cu experții să comunice, dacă nu cu alte partide. Eu pot să înțeleg dacă ei nu vor discuta cu alte partide, dar cu experții ei trebuie să discute”, a declarat Mihăieș. 
În cadrul emisiunii, analistul politic a vorbit și despre viitorul PSRM și ce s-ar putea întâmpla cu acest partid. El a menționat că există două scenarii pe care el le vede ca și posibile. 
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Dodon recunoaște rezultatele alegerilor și felicită PAS: Nu ne temem să fim în opoziție
„Scenariul A este că Partidul Socialiștilor probabil că se va eroda, despărțindu-se în două sau trei fracțiuni. Nu exclud că dacă Dodon nu-i cedează lui Ion Ceban, așa cum vor mai mulți socialiști, atunci eu nu exclud că ar putea să apară fracțiunea lui Ceban, dar nu imediat, poate într-un an-doi. Atunci fracțiunea lui Ceban va încerca să preia partidul, probabil că nu-i va reuși, și atunci se vor separa în două, trei grupări, care deja nimeni nu cunoaște cum vor evolua mai departe. Varianta B este că se va reuși totuși un consens la nivelul liderilor, se va face o fuziune cu PCRM”, a menționat Mihăieș. 
Analistul politic susține că dacă se va reuși formarea unui partid mare de stânga între PSRM și PCRM, atunci atât socialiștii, cât și comuniștii ar putea să se recupereze și să revină în forțe pe arena politică. Totuși, expertul este de părere că partidele de stânga au nevoie de o reformă profundă, de o regândire a tacticilor și a acțiunilor. 
Amintim că în urma scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, PAS a acumulat 52,80%, BECS - 27,17%, iar Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%. Acest lucru înseamnă că doar aceste trei partide vor ajunge în următorul Parlament. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0