Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ajunși la un punct critic: analiștii sunt dezamăgiți de economia SUA

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Нью-Йорк
Города мира. Нью-Йорк - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Analiștii de la Moody’s Analytics sunt convinși că, sub aspect economic, Statele Unite ale Americii se apropie de un punct de la care nu mai există cale înapoi.
MOSCOVA, 12 iul – Sputnik, Irina Badmaeva. SUA ar putea rămâne pentru totdeauna sub nivelul de până la criză, consideră Moody’s Analytics. Indicele revenirii la normal arată cât de mult s-a schimbat economia după pandemie, acesta fiind mai jos de nivelul benefic cu șapte puncte procentuale. Analiștii sunt convinși: țara se apropie de un punct de un punct de la care nu mai există cale înapoi. Cât de adevărat este acest lucru, aflați în materialul RIA Novosti.

Punctul fără întoarcere

Indicele este calculate după 37 de indicatori economici. Printre acestea sunt: volumul creditării, cantitatea solicitărilor pentru ajutoare de șomaj, numărul de posturi vacante, datele cu privire la zborurile interne și chiar gradul de ocupare a hotelurilor.
заброшенный завод - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Republica Moldova
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
Moody’s Analytics a ajuns la concluzia că economia americană nu va putea reveni la puterea de altă data din cauza problemelor legate de turism. Potrivit aprecierilor politologului Ömer Zarpli de la Universitatea din Pittsburg, din cauza pandemiei această ramură s-a redus în SUA cu 69 la sută. În UE, aproximativ cu 90 la sută, iar în Marea Britanie cu 73 la sută.
Totodată un rol l-a avut și schimbarea formatului muncii. Mulți americani continuă să lucreze de acasă și de două ori mai frecvent se adresează după ajutoare de șomaj.
O altă problemă este creșterea investițiilor în economie prin intermediul pieței de valori, care se realizează, de regulă, datorită creșterii banilor liberi ai americanilor sau ai investitorilor străini.
Se așteaptă ca aceste mijloace să meargă în tehnologii de export. Marile concerne americane dispun de uzine și în alte țări. Investițiile creează acolo locuri de muncă, respectiv, achită mai multe impozite, se dezvoltă economia. Reducerea piețe în SUA chiar și cu câteva procente poate provoca probleme serioase statelor importatoare.
Vinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Problemele grave ale vinificației moldovenești - ce spune Gheorghe Arpentin
“În zona riscului se află Mexic, Canada, Japonia. Iar inflația ar putea provoca procese similare și în Europa”, avertizează Olga Lebedinskaia, profesor asociat al Departamentului de Statistică al Universității Economice din Rusia “G. V. Plehanov”.
Indicele S&P500 se tranzacționează la un nivel istoric maxim, menționează economistul Moody’s Analytics, Mark Zandi. E posibilă o supraîncălzire. Dacă Rezerva Federală va majora rata de bază, acțiunile companiilor americane se vor prăbuși cu 10-20 la sută.
Anul trecut regulatorul a diminuat indicatorul aproape de zero, pentru a revigora economia și cererea consumatorilor. Însă acum inflația depășește prognozele, iar Rezerva Federală va fi nevoită să majoreze rata.
În trecut politica financiară favoriza cererea pentru activele riscante. În curând situația se va schimba. Însă căderea nu va depăși 30 la sută, se arată convins Mark Zandi. Dacă acțiunile vor cădea mai repede, recesiunea va fi inevitabilă. Însă economistul consideră că o astfel de evoluție este mai puțin probabilă.

Prăbușirea economiei americane: un mit sau o realitate?

Женщины убирают пшеницу традиционным способом - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Societate
Iată ce se întâmplă cu lanurile de grâu din țară - Video

Majorarea ratei de bază va duce la scumpirea creditelor și va creșterea costurilor pentru deservirea datoriei de stat. Iată de ce aproape în fiecare săptămână dolarului și economiei americane li se prognozează o prăbușire. Studiul Moody’s Analytics nu este o excepție.

Indicele revenirii la normă ia în considerație nu doar indicatorii economici generali, dar și starea ramurilor, în special al celor care au avut de suferit în pandemie. E vorba de domeniul hotelier, zborurile aeriene, precum și afacerile mici și mijlocii. Iată de ce în concluziile Moody's Analytics există anumite exagerări.
În ansamblu, Statele Unite se refac rapid. Mai întâi de toate, datorită creșterii prețurilor la resursele energetice. Totodată, a crescut exportul de tehnologii IT cu 20-25 la sută, în special a softului.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Schimbări la gazoductul Iași-Ungheni: Ce se întâmplă din toamnă
Conform ultimei prognoze a Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică, PIB-ul american va reveni la nivel de până la pandemie după cel de-al doilea trimestru al acestui an.
Totodată, creșterea șomajului este în mare parte artificială, din cauza influenței injectării a trilioane de dolari în economie în perioada pandemiei. În septembrie plățile vor fi stopate. Nu este exclus că la toamnă, în contextul vaccinării, vor reveni zborurile aeriene și ocuparea hotelurilor. Prin urmare, își va reveni și turismul.
Desigur, nu trebuie să ignorăm inflația accelerată. În mai prețurile de consum în SUA au crescut cu 5 la sută, un record din august 2008. S-a scumpit totul: produsele alimentare, hainele, electrocasnice, automobilele.
Însă e un fenomen temporar, consideră șeful Rezervei Federale, Jerome Powell. Potrivit prognozelor analiștilor regulatorului, la finele anului inflația va constitui 3,4 la sută. În 2022 – 2,1.
Transgaz, conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Gazul rusesc ar putea ajunge în Moldova prin România: Ce se va întâmpla cu prețul
De asemenea, Jerome Powell apreciază pozitiv perspectivele pieței muncii. În următoarele luni se așteaptă o creștere a noilor locuri de muncă. În mai numărul locurilor vacante create a bătut un record – peste zece milioane. E important să nu fie reduse ritmurile, pentru a reveni la un nivel de ocupare anterior. Aici contribuie vaccinarea și relaxarea generală a factorilor pandemici. Potrivit aprecierilor șefului organului de reglementare, în 2021 șomajul a scăzut până la 4,5 la sută.
“Marea Depresie, cu care adesea este comparată criza pandemică, nu se va repeta. Nu va exista un colaps global al consumului, inflația se stabilizează treptat. Pur și simplu, vor fi retrase mijloace bănești de pe piața de valori către Rezerva Federală”, explică Mihail Kogan, șeful secției de studii analitice “A școlii superioare de administrare a finanțelor”.

A ajunge și întrece America

De regulă, orice cădere este urmată de o ascensiune. Acum se observă un restart. Economia mondială se reface mai rapid decât se prognoza, menționează Fondul Monetar Mondial. China a revenit deja la indicele de creștere de până la criză, devansând toți jucători majori. Nici Statele Unite nu vor rata momentul. Americanii dispun de resurse pentru a face un salt spre un nou ciclu economic.
Magazin  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Producătorii autohtoni, afectați de lipsa piețelor de desfacere: Cum se descurcă
Cu urmările pandemiei luptă și Rusia. Pentru susținerea populației și afacerilor au fost alocate peste două trilioane și jumătate de trilioane de ruble. E a zecea la sută din bugetul federal.
Însă, deocamdată micile afaceri și sfere serviciilor se confruntă cu dificultăți. Cu toate acestea, zborurile interne în ianuarie-aprilie au depășit indicatorii din 2019. “Trebuie să mai răbdăm doi ani. Cea mai mare parte a întreprinderilor au fost afectate, mulți au rămas fără locul de muncă. În prima jumătate a anului numărul persoanelor juridice înregistrate a fost de două ori mai mic decât cele lichidate”, spune Mihail Kogan.
Iar problema inflației nu este mai puțin acută decât în SUA. Creșterea prețurilor de consum în iunie a ajuns la 6,5 la sută în termeni anual, anunță Rosstat. E un nivel maxim din vara 2016. Un motor a fost scumpirea legumelor și materialelor de construcții în toată lumea.
Anna Iurii - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2021
Podcasturi
Forumul Economic Internațional din Rusia: Impresiile participanților moldoveni
În mai situația a fost mult mai proastă. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice, Maxim Reșetnokov, “creșterea inflației încetineală”. Ministerul speră că în luna iulie va fi ultima manifestare negative, iar în august vom fi martorii unei deflații.
Cu toate acestea analiștii nu sunt la fel de optimiști: dinamica ar putea să se înrăutățească la sfârșitul anului. Presiunea inflaționistă crește prin canalele interne și externe. Iată de ce nu este exclus că în iulie Banca Centrală va majora încă odată rata de bază. Pe 11 iulie regulatorul a majorat-o de la 5 la 5,5. La începutul 2022, aceasta ar putea ajunge la șapte la sută.
În aceste condiții, guvernul trebuie să gândească foarte bine manevrele fiscal și noilor măsuri restrictive, susțin economiștii. Un indicator al revenirii țării la normal este creșterea veniturilor reale. Între timp, portofelele se golesc. În primul trimestru indicatorul a fost cu 9,5 la sută mai mic decât în anul de criză 2014.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0