Schimbări la gazoductul Iași-Ungheni: Ce se întâmplă din toamnă

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Abonare
Transgaz, operatorul rețelei de transport a gazului din România, anunță că a fost crescută capacitatea gazoductului Iași-Ungheni, finalizat acum un an, iar noua capacitate tehnică majorată urmează să fie disponibilă de la data de 1 octombrie 2021.
BUCUREȘTI, 5 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Vești bune de la Transgaz, operatorul rețelei de transport a gazului din România: a crescut capacitatea gazoductului Iași-Ungheni, finalizat acum un an.
Transgaz, conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Gazul rusesc ar putea ajunge în Moldova prin România: Ce se va întâmpla cu prețul
Astfel, rețeaua de transport a gazelor din Republica Moldova a fost conectată la rețeaua din România.
Capacitatea sa a fost majorată atât pe sensul de ieșire din România spre Republica Moldova, dar și invers.
Operatorul rețelei de transport a gazului din România informează că, urmare a încheierii recente între Transgaz și Vestmoldtransgaz a Actului Adițional la Acordul de Interconectare și a actualizării Metodei comune de determinare a capacității în PI Ungheni, începând cu data de 1 octombrie 2021 capacitatea tehnică a PI Ungheni în ambele direcții de transport va fi disponibilă pieței la un nivel crescut comparativ cu cea disponibilă în prezent.
Astfel, pe direcția România-Republica Moldova, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 5076000mc/zi (0 ⁰C), respectiv 57.542 MWh/zi (15/15 ⁰C).
De asemenea, pe direcția Republica Moldova - România, capacitatea tehnică maximă va fi la nivelul de 932.000 mc/zi (0 ⁰C), respectiv 10.543 MWh/zi (15/15 ⁰C).
Economica.net precizează că, din anul 2020, când a fost finalizat și de când este operațional, gazoductul Iași-Ungheni avea o capacitate de transport de 1,5 milioane de metri cubi pe relația România-Republica Moldova. Pe relația Republica Moldova-România, capacitatea era de 200000 de metri cubi.
Practic, acum, vorbim de o creștere de 3,3 ori a capacității pe sensul către Republica Moldova, iar invers, din Republica Moldova spre România, de 4,6 ori.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0