Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prezență masivă la alegeri: Ce-i motivează pe moldoveni să voteze

© Sputnik / OsmatescoȘtefan Urâtu
Ștefan Urâtu - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Abonare
Deși mulți experți erau de părerea că la scrutinul din acest an va participa un număr mic de alegători, deja în primele ore ale dimineții s-a atestat un număr impunător de cetățeni la secțiile de votare din Republica Moldova, dar și la cele de peste hotarele țării.
Prezența masivă la alegeri: Ce-i motivează pe moldoveni să voteze
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale Ștefan Urâtu a opinat că prezența masivă a alegătorilor la vot încă din primele ore ale dimineții demonstrează că cetățenii moldoveni își doresc o schimbare spre bine. O asemenea participare practic nu a fost întâlnită de la independență încoace.
"În perioada sovietică s-a atestat o asemenea prezență la vot în primele ore ale dimineții. Acum este pentru prima dată când moldovenii demonstrează un asemenea activism la alegerile parlamentare. Aș putea spune că este un eveniment istoric. Eu cred că vor fi câteva valuri când se vor înregistra cel mai mare număr de alegători: de dimineață, după masă, de la ora 13 până 16, și apoi de la ora 19 la 20", a precizat Ștefan Urâtu.
Cât privește moldovenii de peste hotarele țării, fostul vicepreședinte al CEC a remarcat că această categorie de alegători sunt cei mai motivați pentru a-și exercita dreptul la vot, fiind dirijați de dorința de a reveni acasă.
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2021
Societate
Japonia este prima țară unde s-au deschis secțiile de vot: Cine sunt primii alegători
"Avem mai mulți cetățeni peste hotare decât în interiorul țării. Ei sunt categoria de oameni care așteaptă schimbări pentru a reveni acasă, asta îi face să fie activi. Unii dintre ei parcurg zeci de kilometri și stau ore în șir la secțiile de votare", a afirmat interlocutorul.
De menționat că la Varnița, chiar înainte de deschiderea secțiilor de votare, s-a format o coadă imensă de oameni care doreau să voteze la scrutinul pentru alegerile în Parlamentul Moldovei. Și peste hotarele țării unii moldoveni au venit cu câteva ore mai devreme la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot.
Potrivit datelor oficiale, cei mai activi cetățeni în primele ore ale dimineții sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56-70 ani, pe locul doi – cetățenii de la 41 la 55 ani, iar pe locul trei -moldovenii de la 26 la 40 ani.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0