”Taliban” modelul anului 2021. Grupare sau deja stat?

© © Александр ХроленкоДома в городе Кабул
Дома в городе Кабул - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mișcarea militar-religioasă ”Taliban”* a forțat coaliția condusă de SUA să-și retragă în totalitate trupele din Afganistan.
Astăzi talibanii își propun să acapareze puterea în țară, poartă lupte aprige cu forțele guvernamentale, controlând cea mai mare parte a provinciilor. Totodată, organizația teroristă încearcă să obțină legitimitate pe arena internațională.
Din 8 iulie, delegația talibanilor participă la negocieri la Moscova. În același timp, grupul operativ al OTSC, condus de general-locotenentul Anatoli Sidorov desfășoară o misiune de recunoaștere nemijlocit în preajma frontiere tadjiko-afgane, iar MAE al Rusiei declară că baza militară rusă 201 din Tadjikistan dispune de tot ce este necesar pentru a acționa în cazul agravării situației.
Pe 9 iulie, în regiunea Moscova a fost reținut un străin, un militant al Statului Islamic care planifica un atentat terorist. În mod paradoxal, aceste evenimente sunt într-o legătură strânsă.
Встреча глав МИД РФ и Индии С. Лаврова и С. Джайшанкара - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Rusia
Lavrov a explicat în ce caz Rusia va interveni în situația din Afganistan
Delegația ”Taliban”* din patru persoane, în frunte cu șeicul Shahabuddin Delawar a sosit la Moscova pentru a discuta cu partea rusă actuala situație din Afganistan. A avut loc un schimb de opinii, iar Rusia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea în nordul Republicii Islamice. Reprezentantul oficial al mișcării, Mohammad Sohail Shaheen, a declarat pe 8 iulie că talibanii nu vor permite utilizarea teritoriului Afganistanului pentru acțiuni îndreptate împotriva Rusiei și statelor vecine. Moscova a primit asigurări că gruparea nu va încălca frontierele statelor din Asia Centrală și a garantat securitatea misiunilor diplomatice ale statelor străine pe teritoriul Afganistanului.
Între timp, retragerea trupelor străine din țară s-a încheiat pe 8 iulie, în Afganistan au rămas aproximativ 600 de pușcași marini care păzesc ambasada SUA din Kabul. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că mișcarea radicală ”Taliban”* este astăzi mult mai puternică din punct de vedere militar decât în anul 2001 (probabil, acesta și este rezultatul a 20 de ani de acțiuni militare ale Pentagonului). În ultimele zile nu se obișnuiește să se amintească de negocierile pașnice cu actualul guvern din Kabul (în legătură cu acordul dintre SUA și ”Taliban” la Doha, din 29 februarie 2020).
Talibanii controlează peste 70 la sută din teritoriul Republicii Islamice Afganistan, inclusiv toate regiunile de frontieră nordice, iar astăzi au pătruns în orașul sudic Kandahar – al doilea ca număr de populație din țară. După retragerea coaliției, victoria totală este apropiată și inevitabilă, fapt care promite anumitor state o nouă rundă de turbulențe, în pofida “bunelor intenții” ale ”biroului” politic al talibanilor.

Stare la limită

Grupul operativ al Statului Major Unit al OTSC condus de general locotenentul Anatoli Sidorov a ajuns de la Moscova în Tadjikistan și de două zile studiază de la bordul elicopterului și de la sol situația pe segmentele neliniștitoare ale frontierei tadjiko-afgane (peste 900 de kilometri care sunt controlați din Sud de talibani). O atenție deosebită a fost acordată unității de grăniceri Kalai-Khum, zona cea mai intens traversată a graniței de către militarii Armatei guvernamentale a Afganistanului.
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Politică
Americanii aruncă Rusiei o "bombă afganeză"?
Serviciul de presă al OTSC i-a comunicat agenției Sputnik că general-locotenentul Anatoli Sidorov a apreciat înalt gradul de pregătire a trupelor de grăniceri ale Comitetului de Stat al Securității Naționale al Republicii Tadjikistan privind asigurarea securității frontierei tadjiko-afgane. Grupul operativ pregătește propuneri pentru măsurile comune în formatul OTSC. Totodată, Moscova ar putea utiliza forțele bazei rusești 201 de la frontiera dintre Tadjikistan și Afganistan, pentru a nu admite acțiuni agresive în raport cu aliați.
Măsurile de precauție ale OTSC sunt adecvate amenințărilor. În pofida declarațiilor diplomatice pacifiste, ”Taliban” nu-și întrerupe relațiile cu Statul Islamic și Al Qaeda. Pe teritoriul Afganistanului există o “triplă alianță” (sau o simbioză), care amenință statele învecinate din Asia Centrală și de Sud.
Activizarea talibanilor în provinciile nordice, de-a lungul frontierelor Tadjikistanului, Uzbekistanului și Turkmenistanului creează sol fertil pentru treizeci de alte grupări teroriste din Afganistan, care în activitatea lor (expansiune) nu recunosc nicio frontieră. A se observa, militanții Statului Islamic sunt neutralizați cu regularitate în diverse regiuni ale Rusiei.
La Moscova talibanii au declarat că nu-și propun “să domine pe tot teritoriul” Afganistanului și sunt gata să meargă pe calea dialogului pentru crearea “unui sistem politic islamic independent și liber”. Totodată ”Taliban” consideră alegerile ineficiente în esență și se pronunță pentru “un guvern pur islamic” puternic și stabil, creat conform principiilor bazate pe cunoștințele teologilor. Talibanii subliniază că nu vor accepta un alt sistem.
Predicând islamul radical, ”Taliban” dorește să transforme tot Afganistanul într-un emirat, în baza unor principiile religioase stricte. Inclusiv, condițiile obligatorii – barbă pentru bărbați, burqa pentru femei, școli pentru băieți, retezarea membrilor pentru fapte nesemnificative, execuții pentru încălcări grave ale legilor talibane și interzicerea totală a posturilor de radio, TV, cinematografelor și teatrelor.
De ce SUA vor fi nevoite să dea explicații talibanilor în Afganistan? - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Video
De ce SUA vor fi nevoite să dea explicații talibanilor în Afganistan?
Îmi amintesc cum într-o deplasare în Afganistan o învățătoare firavă mi-a povestit la Kabul cum talibanii au ajuns la putere în anul 1996, au pătruns în universitate, au snopit-o în bătaie pe ea și pe colegii ei doar pentru predarea limbii ruse. După o nouă cucerire a Kabulului, e puțin probabil că militanții vor “înfige baioneta în pământ” și vor începe să prelucreze pământul, să construiască, să aducă bunăstare. Talibanii de un sfert de veac trag în oponenții lor cu armele și au dat uitării alte argumente în disputele lor cu cetățenii. Fără îndoială, această autoritate aspră (medievală) va “renaște” pe pământul afgan apropiata sa Al Qaeda, cu toate bazele și taberele ei de antrenament. Structura concurentă ”Statul Islamic”*, de asemenea, își va extinde influența în Afganistan, care va deveni un “magnet” pentru noii teroriști din diverse state.
Orice acord de pace cu ”Taliban” sau un “pact de neagresiune” nu asigură nimănui securitate, mai curând, dimpotrivă – promite mari probleme. Orientul este Orient.
Pentru a înțelege mai bine prezentul, pentru a prezice viitorul Afganistanului și a vecinilor lui, trebuie să privim în trecutul organizației “ucenicilor”.

Occidentul s-a predat, Orientul nu ia ostatici

Taliban până mai recent controla peste o jumătate din teritoriul Afganistanului, unde locuiau aproximativ 15 milioane de persoane. În aceste provincii, reprezentanții puterii oficiale se aflau în principalele orașe, iar teritoriul din afara “zidurilor cetăților” aparținea talibanilor și aliaților lor. Pe pământul “lor”, militanții înființau niște structuri pseudostatale, judecau la repezeală, colectau taxe și impozite. Firmele controlate de ei aveau acces la banii occidentali, alocați pentru reconstrucția Afganistanului. Resurse semnificative oferă plantațiile de mac de opiu în provincia Helmand, unde acum doi ani militanții controlau până la 80 la sută din teritoriu. Materia primă de opiu le asigură talibanilor peste 60 la sută din venituri. Voi reaminti că după 2010 ”Taliban” le-a permis comandanților de teren să producă și să vândă heroină. Mijloacele financiare colectate au fost cheltuite pentru procurarea armelor și întreținerea a pușcașilor. Sfera umanitară era rezervată Kabulului.
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
"Nicio șansă": A fost dezvăluită strategia SUA în caz de război cu Rusia și China
Acțiunile militare și atentatele pe teritoriul țării poartă un caracter vădit “sezonier”. Retragerea trupelor străine în primăvara anului 2021 le-a deschis talibanilor “a doua respirație”, au început lupte dure în majoritatea provinciilor cu scopul distrugerii totale a forțelor guvernamentale. Cetățenii care au cooperat cu americanii sunt executați pur și simplu (în această privință nu există diferențe semnificative între ”Taliban” și ”Statul Islamic”).
“Noii talibani” nu mai sunt studenții fanatici ai anilor 90, ci unități bine dotate de profesioniști cu o bogată experiență de luptă. Zeci de milioane de dolari au fost investiți în arme moderne, dispozitive de vizionare nocturnă, sisteme de ghidare cu laser pentru focuri de artilerie, mortare ușoare. Sunt angajați instructori militari străini. Talibanii au peste 16 baze specializate de antrenament pe teritoriul Afganistanului, pentru exerciții și antrenamente regulate. Astăzi militanții dispun de propria producție de drone. Mișcarea este capabilă să desfășoare operațiuni complicate împotriva unităților regulate, susținute de tehnică blindată grea și aviație de asalt. Au creat un sistem administrativ vertical, o conducere militară centralizată, un sistem de pregătire a cadrelor și specialiști tehnici, logistică unică.
Serviciile NATO menționează: “Analiza strategiei și tacticii, planificarea scrupuloasă și perfecționarea, activitatea competentă a personalului a devenit în ”Taliban” un fenomen obișnuit și de masă”. Este o armată profesionistă.
Deloc întâmplător, multe districte au ajuns în iunie-iulie în mâinile talibanilor drept urmare a luptelor, iar după negocieri, forțele guvernamentale nu mai doresc să lupte. Ca și americanii care au abandonat în grabă la baza aeriană Bagram 30 de tancuri, 50 de mașini blindate și peste 800 alte mijloace de transport.
Influentul ziar german Die Zeit menționează: „La 20 de ani de la declanșarea războiului în Afganistan, Occidentul în frunte cu SUA au capitulat”. Însă aici istoria Afganistanului nu se încheie. O victorie inspiră întotdeauna la noi fapte. Nimeni nu știe până unde vor merge talibanii. Direcția spre nord ar putea fi una din cele mai benefice pentru expansiunea “emiratului islamic”. Liderii ”Talibanului” determină “coridorul de oportunități”, încercând să ofere sfaturi în materie de politică externă Tadjikistanului și Kîrgîzstanului, și își punctează propria poziție în conflictul armeano-zer din Caucazul de Sud. Cu timpul, Taliban și-ar putea găsi mai mulți adepți în Uzbekistan, Tadjikistan și alte state din Asia Centrală.
Exerciții Sea Breeze 2021, elicopter - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Rusia
Rezultatele Sea Breeze – 2021: Rusia a făcut praf legenda exercițiilor SUA și NATO
Dacă în a doua jumătate a anilor 90 în nordul Afganistanului talibanii fusese opriți de unitățile etnicului uzbec Rașid Dustum și a etnicului tadjic Ahmad Șaha Masud (cu susținerea Tașkentului și Dușanbe), acum lipsesc lideri și personalități unificatoare (Dustum este în vârstă, rănit și se tratează peste hotare). Scenariile radicale ale războiului sunt analizate de specialiștii statelor OTSC, Iran, Pakistan, China.
Dar să revenit în Kandahar. Potrivit versiunii oficiale, în 1994 fostul mujahid, Mullah Mohammad Omar a adunat aici un mic grup de studenți musulmani radicalizați – “ucenicii lui Allah”, și i-a dus în lupta pentru purificarea Islamului și instaurarea unei puteri plăcute domnului pe teritoriul țării. Peste doi ani, talibanii au cucerit Kabulul. Mulți experți au considerat „ascensiunea” rapidă a mișcării “antimujahizilor” un plan al serviciilor speciale pakistaneze. Și ulterior guvernul Pakistanului le-a furnizat decenii la rând talibanilor arme, iar Arabia Saudită – bani. Deloc dezinteresat, mizând pe o slăbire a Afganistanului și pe creșterea influenței sale asupra statelor post-sovietice din Asia Centrală.
Astăzi, deciziile strategice și politică sunt adoptate de către consiliul consultativ al ”Talibanului”, format din 18 persoane (miniștri, diplomați, guvernatori, comandanți militari și clerici). De tactică și realizare răspund comisiile militară, culturală, financiară, educațională, precum și comisia pentru spionaj, MAE, MAI și comisia pentru justiție. Controlul extern, invizibil la prima vedere, asupra mișcării ”Taliban” de modelul anului 2021 doar adaugă mai multă imprevizibilitate în evoluția conflictului din Afganistan.
* - organizație teroristă interzisă în Rusia
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0