Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciocoi: Este cel mai mare număr de secții de votare în străinătate deschise vreodată

© REUTERS / Stefan WermuthUn alegător ajunge la o secție de votare din Londra
Un alegător ajunge la o secție de votare din Londra - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
În cadrul unei conferințe de presă pe subiectul totalizării procesului organizatoric privind votul în străinătate, ministrul interimar de Externe a precizat că a fost deschis cel mai mare număr de secții din istoricul scrutinelor din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. La scrutinul din 11 iulie a fost deschis cel mai mare număr de secții de votare organizate în străinătate din istoria electorală a țării de până acum. Totodată, aproape fiecare secție a fost dotată cu numărul maxim admisibil de buletine de vot. Precizarea a fost făcută de premierul interimar, ministru interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei conferințe de presă. 
Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Politică
Curtea de Apel a decis reducerea secțiilor de votare pentru cei din stânga Nistrului
„Eforturile MAEIE s-au axat în special pe buna organizare a scrutinului electorla reieșind din prevederile cadrului juridic național, cu anumite accente ce țin de funcționarea optimă a secțiilor de votare de peste hotare și evident organizarea la capacități maxime a tuturor celor 150 de secții de votare deschise înstrăinătate. Este cel mai mare număr de secții de votare constituite în străinătate din istoricul scrutinurilor de orice gen la care participă și cetățenii noștri din afara Republicii Moldova”, a precizat Ciocoi. 
Potrivit acestuia, majorarea numărului secțiilor de votare vine ca răspuns la numărul impunător de cetățeni moldoveni care și-au exprimat dorința de a vota în afara țării. La fel, s-a decis majorarea numărului de secții organizate în afara țării pentru a reduce timpul de așteptare și a diminua cozile imense care se formează la secțiile de votare.
Ce ține de contextul pandemic, ministrul Ciocoi spune că toate statele au reacționat pozitiv la deschiderea secțiilor de votare pe teritoriile acestora. Acceptul statelor de a deschide secțiile de votare respective presupune respectarea normelor sanitare locale. Astfel, au fost identificate locațiile celor 150 de secții de votare care întrunesc condițiile de spațiu pentru desfășurarea scrutinului precum și siguranța personalului birourilor electorale cât și a cetățenilor care urmează să-și exprime opțiunea de vot. 
„Îndemn toți cetățenii din diaspora să verifice din timp adresa celei mai apropiate secții de votare și să verifice documentele necesare pentru votare”, a mai adăugat Aureliu Ciocoi. 
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Politică
CEC va contesta la CSJ decizia de a micșora numărul de secții pentru stânga Nistrului
Oficialul mai spune că aproape toate secțiile de votare din străinătate au primit câte cinci mii de buletine de vot, număr maxim admisibil în contextul legal al Republicii Moldova. Un număr mai mic de buletine a fost distribuit doar în câteva misiuni diplomatice, acolo unde se atestă un număr mai mic de cetățeni moldoveni. Este vorba de Japonia, Republica Populară Chineză, Emiratele Arabe Unite și Quatar. 
Ciocoi a mai spus că MAEIE va urmări cu mare atenție situația epidemiologică a fiecărui stat și impunerea anumitor restricții care ar putea limita activitatea secțiilor de vot. De exemplu, cea mai recentă informație în acest sens a fost primită aseară târziu din partea Ciprului. Astfel, alegătorii care își vor exercita dreptul la vot în acest stat vor trebui să prezinte anumite documente pentru accesul în spații închise amplasate în Cipru. Este o decizia care intră în vigoare de astăzi. În acest sens, în apropierea secției de votare a fost deschis un centru de testare a alegătorilor. Testarea se va face gratuit. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0