Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE vrea discuţii cu Rusia privind certificatele Covid-19 pentru călătorii

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaFlagul Federației Ruse și UE
Flagul Federației Ruse și UE - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
Uniunea Europeană s-a oferit să înceapă discuții cu Moscova despre posibilitatea ca persoanele care au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului să călătorească peste granițe fără impunerea strictă a autoizolării și testării.
Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Republica Moldova
Sandu vrea ca Moldova să meargă pe calea Ucrainei? - Mai rău decât furtul miliardului
Diplomatul a spus că ambele părți „trebuie să găsească o soluție privind certificatele Covid-19”, statutul de vaccinat nefiind deocamdată luat în considerare în regulile pentru cei care se deplasează între Rusia și UE.
Ederer a adăugat că „UE are un certificat digital care permite cetățenilor să călătorească liber în cadrul uniunii, precum și o lege care prevede posibilitatea de a declara aceste certificate ca fiind echivalente cu alte certificate similare”. Conform acestor prevederi, „ne-am adresat Ministerului Sănătății din Rusia și am propus să discutăm dacă Rusia este interesată de un astfel de proces”, a spus ambasadorul Bruxelles-ului în Rusia, citat de RT.
Президент Турции Тайип Эрдоган приветствует своих сторонников по прибытии на церемонию закладки фундамента моста Сазлидере над запланированным маршрутом канала Стамбул - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Rusia
Ambiții turcești: Canalul Istanbul - o amenințare pentru Flota Rusă?
Totuşi, nu toți membrii blocului par să sprijine propunerea. Ministrul francez de Externe, Clément Beaune, a declarat joi, pentru canalul TV France 2, că cei care au primit anumite vaccinuri ar trebui să fie refuzaţi de UE. Acesta a afirmat că, pe lista de vaccinuri acceptate pentru călători, „ar trebui să fie doar cele de a căror eficacitate suntem siguri”.
„În prezent, doar patru dintre acestea sunt recunoscute în Franța și Europa, precum și în alte țări. În ceea ce privește o serie de alte vaccinuri, în special cel rusesc și chinezesc, Franța le spune partenerilor săi: fiți prudenți, spuneți nu acestor vaccinuri”, a adăugat Beaune.
Autoritatea centrală de reglementare a medicamentelor din UE, EMA, a fost criticată pentru ritmul lent de evaluare a Sputnik V, vaccinul rusesc împotriva Covid-19. Două state membre au refuzat deja să aștepte unda verde din partea Bruxelles-ului privind vaccinul și au început să administreze vaccinul cetățenilor lor. Datele publicate într-o serie de reviste științifice importante au arătat că formula are una dintre cele mai ridicate rate de protecție împotriva virusului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0