Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A început sezonul intoxicațiilor: Sfaturile medicilor

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Abonare
În piețe și pe rafturile din supermarketuri au apărut deja pepenii verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează că aceștia ar putea fi contaminați cu nitrați, care pot provoca probleme serioase de sănătate.
Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați
Chiar dacă unii vânzători susțin că fructele și legumele pe care le propun consumatorilor nu au fost tratate chimic, totuși este bine ca oamenii să se asigure înainte să consume produsele procurate. Pe lângă mulțimea de fructe și legume de sezon, cunoaștem bine că în perioada de vară de o popularitate aparte se bucură harbujii și zemoșii.
Cum să alegem corect un pepene verde - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2019
Republica Moldova
Sfaturi utile: Cum să alegem un harbuz gustos și fără nitrați
În fiecare an auzim despre intoxicațiile alimentare și chiar o mică felie de pepene verde sau galben poate provoca probleme serioase de sănătate.
"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos ș.a", a explicat într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.
Referindu-se la cum alegem pentru consum pepenele verde, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător.
"În primul rând, cumpărătorul trebuie să atragă atenția la câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar", a precizat doctorul în medicină.
Luminița Suveică a mai specificat că perioada prielnică pentru consumul de pepeni verzi și galbeni sunt lunile august și septembrie. Astfel, oamenii sunt îndemnați să nu se lase ademeniți de ofertele comercianților și să consume fructe și legume crescute în țara noastră.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0