Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturi utile: Cum să alegem un harbuz gustos și fără nitrați

Abonare
Situație alarmantă în cazul produselor de origine vegetală privind conținutul exagerat de nitrați. Fructele și legumele din comerț sunt adevărate pericole pentru sănătatea oamenilor. Cum să nu dăm greș atunci când vrem să cumpărăm un harbuz copt, dulce, pe care să-l savurăm cu multă plăcere? Mai multe sfaturi utile găsiți în infograficul realizat de Sputnik Moldova.

Trebuie să recunoaștem că fiecare dintre noi a fost de multe ori decepționat atunci când a cumpărat, în piață sau în magazine, un pepene verde, iar acesta nu a fost pe măsura așteptărilor.

Nu era suficient de copt, de dulce sau, dimpotrivă, avea deja miezul răscopt. Din infograficul Sputnik Moldova puteți afla trucuri care vă vor ajuta să faceți cea mai bună alegere. Totodată, vă prezentăm mai jos 5 sfaturi după care poți să recunoști dacă un harbuz conține nitrați.

Cum îți dai seama dacă pepenele verde conține nitrați

  1. Miezul de pepene verde nu trebuie să aibă nuanța de violet, iar fibrele nu trebuie să fie  galbene;
  2. Pune o bucată de miez în apă. În cazul în care apa se colorează în roz - ai cumpărat un pepene plin de nitrați. Apa ar trebui să devină, pur și simplu, tulbure;
  3. Dacă lași un pepene cu nitrați în apă, timp de 3-5 ore, aceasta face spumă;
  4. Dacă punem fructul într-o cadă plină cu apă, pepenele bun va rămâne la suprafață,iar cel plin de chimicale se va scufunda.
  5. Necesită să fie inspectată și tăietura făcută pepenelui. Un indiciu al nitraților este tăietura lucioasă și netedă, pe când fructul eco va avea o suprafață fibroasă, cu firicele zaharoase.

Potrivit Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, o bună parte din nectarinele, ceapa, pepenele verde, pepenele galben, strugurii sunt pline de nitrați.

Agenția Națională pentru Siguranța a prelevat 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructele și legumele proaspete. În urma investigațiilor s-a constatat că situația în piețe este catastrofală. O simplă verificare cu un nitratomer de uz casnic a arătat cifre care îngrozesc.

Fluxul de știri
0