Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal la ședința CMC unde se cere demisia viceprimarului Chironda - VIDEO

© Sputnik / Mihai CarausПримэрия Кишинев
Примэрия Кишинев  - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
Scandal la Ședința Consiliului Municipal Chișinău unde se decide demisia viceprimarului Victori Chironda.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. La ședința de astăzi a CMC s-a pus pe ordinea de zi demisia  viceprimarului Victor Chironda. În cadrul ședinței, aleșii locali s-au luat la certă.
Московские архитекторы о стратегии развития Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Politică
Scandalul de la Primărie ia amploare: Ce a pățit Chironda după conflictul cu Ion Ceban
Primarul Ion Ceban a prezint proiectul de decizie privind eliberarea din funcție a viceprimarului Victor Chironda. Ceban a enumerat câteva dintre responsabilitățile viceprimarului pe care nu și le-a onorat.
"Conceptul cu privire la oraș, parcarea cu plată, evaluarea spațiilor pentru parcările pe municipiul Chișinău, conceptul cu privire la comerțul stradal care trebuia să îl termine în martie 2020, reparația drumurilor și trotuarelor, tichetarea electronică. Câteva construcții nelegale se află în Chișinău, de ce Victor? Proiectele mari precum 31 august, dacă ați ști detalii despre această epopee..., iar verificatorul nu a vrut să își pună semnătura ca să nu ajungă la pușcărie", a spus primarul.
Totodată, Ceban a menționat că Chironda ar fi trebuit să vină el cu intenția de a scrie cererea de demisie, dar să nu aștepte să fie dat afară.
Московские архитекторы о стратегии развития Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Societate
Sar scântei la Primăria Chișinău: Ceban cere demisia lui Chironda
"Bărbătește era ca să-ți dai demisia fără a te ține cu dinții de această funcție", a spus Ceban.
După discursul primarului, s-au început neînțelegerile între consilieri. Oamenii legii au fost prezenți în sala ședinței pentru a menține ordinea publică.
Consilierul PAS Vasile Grădinaru l-a acuzat pe primarul capitalei că și-a atribuit reușitele lui Victor Chironda, iar pentru nereușite a dat vina pe acesta.
"Vedem că mafia imobiliară înghite și mai mulți oameni, inclusiv consilieri municipali", a spus Grădinaru.
După care, fracțiunea PAS a spus că nu va vota pentru demiterea lui Chironda și a părăsit sala în semn de protest.
Iar consilierul liberal Ion Cebanu a menționat că va vota pentru demiterea lui Chironda și și-a argumentat decizia.
"Noi suntem ca să vă dăm afară pe toți, dar dacă nu reușim pe toți, măcar pe câte unul. Dacă avea demnitate, scria cerere de demisie", a spus Cebanu.
După lungi dezbateri, Chironda a venit cu un mesaj înainte ca să fie votată demisia sa.
"În toată această perioadă, am fost mereu lipsit de pe rețele de socializare și presă. Cineva mi-a zis să ies la tribună și să vorbesc despre această execuție. Eu cred că este o răfuială politică. Nu este o răfuială a primarului sau consilierului, dar a celor care controlează construcțiile în oraș. Această caracatiță s-a arătat nemulțumită de nenumărate ori că nu am fost de acord cu ea. Chestiunea Hotelului Național nu este doar de stil, dar care afectează viața cetățenilor", a spus Chironda.
În timpul discursului său, Chironda a fost oprit de câteva ori de colegii consilieri și nu a fost lăsat să vorbească.
Amintim că scandalul de la primărie a început în luna iunie. Totul a început după ce viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcţiei Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0