Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Pensionarii primesc doar jumătate din banii care li se cuvin

© Sputnik / Mihai CarausOameni in etate
Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
În acest moment, Fondul de Pensii al Republicii Moldova este deja în faliment și trebuie subvenționat de stat cu 40 la sută, spune economistul Veaceslav Ioniță.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Începând cu 1 iulie, vârsta de pensionare a femeilor a crescut cu jumătate de an. Totodată, pensionarii rămân cea mai vulnerabilă categorie a societății din țară.
Chișinău  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Schimbările care îi vizează pe toți, intrate în vigoare de astăzi
„Astăzi, în Moldova, există un lucrător care muncește în sectorul real al economiei și îi revine întreținerea unui angajat de stat și a doi pensionari”, a declarat economistul Veaceslav Ioniță într-un comentariu pentru Radio Sputnik Moldova
Totodată, el susține că în ultimul deceniu, „speranța de viață în țară a crescut cu cinci ani, iar acest lucru a crescut în mod semnificativ presiunea asupra sistemului intern de pensii”, susține Ioniță. 
Ioniță a precizat că Fondul de Pensii din Moldova acoperă acum nu mai mult de 60% din necesitățile pensionarilor din țară. În prezent, statul este obligat să retragă din trezorerie restul de 40%, astfel încât toți pensionarii din Moldova să-și poată primi banii. Aceasta înseamnă că salariile din sectorul public vor fi inevitabil reduse, susține economistul. Totodată, Ioniță a menționat că investițiile sunt tăiate, iar acest lucru „pur și simplu ucide infrastructura țării”.
„În perioada campaniei electorale, politicienii s-au luptat între ei pentru a crește pensiile în țară, concurând cu cine va oferi mai mult. Din păcate, toate acestea provin din înșelăciune și nu au nimic de-a face cu sistemul de pensii", spune expertul.
Ioniță precizează că în 1952, Organizația Internațională a Muncii a creat o convenție conform căreia pensia medie nu poate fi mai mică de 40% din salariul mediu. Până acum, de exemplu, România și Rusia s-au alăturat deja acestui document, iar Republica Moldova nu a semnat convenția.
Ziua orașului Chișinau 2020  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Crește vârsta de pensionare pentru femei cu șase luni
Astfel, conform datelor prezentate de Ioniță, pensia în Moldova este de aproximativ 24 la sută din salariu. Acest indicator a fost cel mai bun din istoria post-sovietică a republicii în anul 2010, când a ajuns la 29%. În consecință, astăzi pensionarii moldoveni primesc mai puțin de jumătate din banii la care au dreptul, declară Ioniță. 
„Cum altfel? În acest moment, Fondul de pensii este deja falit și este nevoit să subvenționeze statul. Mai mult, volumul subvențiilor crește constant de la an la an, iar actualul 40 la sută este departe de limită, în viitorul apropiat, această cifră va crește și mai mult. Aceasta înseamnă că retragem bani din alte direcții, la fel de importante”, spune Ioniță.
În context, Ioniță a precizat că este convins că schimbările recente din legislația moldovenească privind indexarea pensiilor nu au făcut decât să agraveze situația.
„Este dificil să găsești o altă țară din lume în care numărul cetățenilor care lucrează în străinătate să fie de două ori mai mare decât numărul angajaților (exclud acum sfera bugetară) din țară. Dintr-un milion două sute de mii de angajați, 800 de mii lucrează în străinătate și 400 de mii activează în sectorul real al economiei țării”, a spus economistul .
Oamenii pleacă din țară, nedorind să lucreze pentru salarii mici, inclusiv faptul că pleacă privează economia națională de perspectiva creșterii acestor salarii, iar acest lucru este un cerc vicios, spune Ioniță. 
În același timp, situația de pe piața muncii din Moldova este îngrozitoare, pur și simplu, nu există muncitori, a mai precizat Ioniță.
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
În Moldova ar putea fi sistată eliberarea pașapoartelor din toamnă: Care este motivul
„Dacă vorbim despre salarii, atunci iată cifra. Într-o companie, venitul mediu pe angajat este de aproximativ 600 de mii de lei pe an. Să presupunem că un om de afaceri dă 15% din acest venit sub forma unui salariu și aceasta este de aproximativ 100 de mii de lei. Scădem 40% din impozite din această cifră și obținem un salariu mizer pentru un angajat de cinci mii de lei pe lună”, susține economistul. 
În opinia lui Ioniță, singurul sector al economiei care creează cu adevărat noi locuri de muncă sunt zonele economice libere. Totuși, indicatorii medii ai investițiilor în întreprinderi fluctuează în Moldova de la 10 la 12 mii de dolari pe un loc de muncă. Pentru comparație, în România cifra se apropie de jumătate de milion de dolari.
„Desigur, în general, în România, situația nu este perfectă, dar este mai bună decât a noastră. În țările dezvoltate, un angajat implicat în producția de înaltă tehnologie poate oferi unui angajator un venit anual de câteva milioane de dolari. Astfel, o întreprindere cheltuie de la trei până la cinci la sută din veniturile sale pentru un angajat, oferindu-i în același timp un salariu decent”, spune Ioniță.
În Moldova, salariul angajatului „mănâncă” adesea până la 20% din încasări și se ridică în continuare la cinci, șase mii de lei.
„Iată și răspunsul: problema pensionarilor moldoveni este o economie primitivă, ineficientă”, a conchis economistul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0