Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbările care îi vizează pe toți, intrate în vigoare de astăzi

© Sputnik / Mihai CarausChișinău
Chișinău  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Abonare
Începutul lunii iulie vine cu mai multe schimbări care îi vizează pe toți moldovenii. Este vorba despre intrarea în vigoare a metodei de calcul a prețurilor la carburanți, modificarea tarifelor la mai multe servicii ale statului și majorarea vârstei de pensionare.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Noi tarife pentru eliberarea pașapoartelor, certificatelor de căsătorie și divorț, creșterea vârstei de pensionare pentru femei și intrarea în vigoare a unei noi metodologii de stabilire a prețurilor la combustibil - sunt principalele schimbări care au intervenit în Moldova din 1 iulie.

Ce se întâmplă cu prețurile la combustibil?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că joi, 1 iulie, a fost publicată în Monitorul Oficial noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
Astfel, ANRE a precizat că, începând de astăzi, în fiecare zi lucrătoare, la ora 12:00 vor fi publicați indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS.
Conform hotărârii, companiile petroliere urmează să stabilească până la sfârșitul zilei de azi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate pornind de la valoarea medie a cotațiilor pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă.
„Pentru stocul determinat ca o singură partidă, operatorii pieței vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor publicați de Agenție la 01.07.2021, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 02.07.2021, ora 00:01”, a precizat ANRE. 

Crește vârsta de pensionare pentru femei

Începând cu ziua de 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește cu 6 luni și va fi de 59 de ani 6 luni.
Bani - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2021
Societate
Schimbări radicale privind pensia moldovenilor din Italia: Anunț făcut de Maia Sandu
Astfel, vârsta de pensionare a crescut cu șase luni, comparativ cu vârsta standard care era în prima jumătate a acestui an, adică 59 de ani. Vârsta standard de pensionare pentru bărbați, de la 1 iulie 2019, constituie 63 ani.
Este de menționat și faptul că legea cu privire la sistemul public de pensii a fost din nou amendată în sensul diminuării vârstei de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Decizia de micșorare a vârstei de pensionare a fost luată de către Parlament în data de 16 decembrie 2020. Proiectul de lege a fost votat în două lecturi de către 54 de deputați. Astfel, potrivit acestui amendament, din 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare a femeilor va fi de 57 de ani și de 62 de ani pentru bărbați.

Vrei documente? Plătește mai scump: Au fost majorate tarifele pentru mai multe acte emise de ASP

Agenția Servicii Publice anunță că din 1 iulie tarifele pentru unele documente au fost majorate. Astfel, unele documente vor putea fi obținute mai devreme, dar la un preț mai mare, iar altele la același tarif.
Счета за коммунальные услуги - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Societate
Diferențele de tarife la electricitate și gaz, compensate: Pentru cine
Buletinele de identitate pot fi acum obținute într-un interval de timp mai scurt. Astfel, în loc de 30 de zile, buletinul va fi eliberat în 20 de zile, la același preț de 130 de lei - în loc de 15 zile vor fi 10 zile, dar la prețul de 260 de lei, cu 60 de lei mai scump, iar pentru obținerea documentului în decurs de o zi sau de cinci zile – tariful rămâne neschimbat.
Și termenele de eliberare a pașapoartelor se vor modifica, iar în unele cazuri și tarifele pentru acest serviciu.
Pașaportul va putea fi primit în termen de 20 de zile calendaristice și nu de 30, cum era până acum, la un preț de 850 de lei. În 15 zile, pașaportul nu va mai putea fi comandat. În schimb, acesta va putea fi perfectat în 10 zile lucrătoare și va costa 1 280 de lei. Costul perfectării acestui act în 5 zile va rămâne același — 1 490 de lei, iar dacă veți avea nevoie să perfectați pașaportul în 24 de ore, veți scoate din buzunar 1 700 de lei.
Totodată, înregistrarea unei căsătorii fără o ceremonie solemnă nu va mai fi gratuită. Astfel, de astăzi căsătoria civilă va costa 260 de lei.
Pentru cei care doresc să înregistreze căsătoria în regim urgent, în decurs de o zi costul se va reduce de la 5 600 lei la 5 460 lei.
De asemenea, moldovenii vor plăti mai mult pentru certificatul de divorț. Astfel, înregistrarea divorțului pe baza unei cereri comune a soților sau a unuia dintre soți se va ridica la prețul de 300 de lei, în loc de 100 de lei cum a fost anterior.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0