Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schimbări radicale privind pensia moldovenilor din Italia: Anunț făcut de Maia Sandu

© Sputnik / Mihai CarausBani
Bani - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2021
Abonare
Moldovenii care muncesc în Italia vor putea primi pensia de acolo și acasă, în Republica Moldova, dar și invers. Un acord în acest sens a fost semnat vineri de către Maia Sandu și ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando.
CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că în cadrul vizitei sale la Roma a reușit să semneze, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.
Astfel, conform acestui document, moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor putea primi pensia din această țară și acasă, în Moldova. Totodată, acesta mecanism va funcționa și invers. Adică, moldovenii vor putea primi în Italia din Republica Moldova.
„Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, va mai fi acordată pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională”, a scris Maia Sandu
Rămas bun de la profesie! Doi pompieri s-au stropit cu jeturi de apă - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Video
Ceremonia de ieșire la pensie a pompierilor - Iată cum se desfășoară
Astfel, potrivit șefului statului, moldovenii vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul. În acest context, Maia Sandu i-a mulțumit ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, și echipelor ambelor țări pentru munca depusă în scopul finalizării acestui acord. Totodată, cei doi au anunțat continuarea consolidării relațiilor de colaborare bilaterale în domeniul protecției sociale și al muncii.
Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0