Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19 – un virus artificial sau natural? Opinia epidemiologului

© Sputnik / Sorokopud JuliaВ Приднестровье стартовала вакцинация препаратом «Спутник V”
В Приднестровье стартовала вакцинация препаратом «Спутник V” - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Doctorul în științe medicale din SUA Mihail Favorov consideră că virusul a luat naștere totuși în eprubetă și fără o vaccinare generală nu va putea fi învins.
Într-un șir de state din fosta URSS sunt impuse restricții sanitare din cauza răspândirii noilor tulpini de coronavirus. Doar vaccinarea va putea să oprească această epidemie, a declarat într-un interviu pentru Sputnik epidemiologul american, infecționistul, doctorul în științe medicale, Mihail Favorov.
“Singurul mecanism prin care poate fi oprită pandemia, nu doar epidemia, ci anume pandemia este vaccinarea în multe țări. Nu există nicio altă metodă. În caz contrar, vom trece toți prin boală, în diverse forme: cineva în formă ușoară, cineva va muri. Însă cu vaccinare probabilitatea de a face cazuri grave și de a muri este practic egală cu zero”, este convins Mihail Favorov.
Марафон вакцинации СпутникомV в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Societate
Câte persoane s-au vaccinat în total în Moldova și cu ce preparate
Când în regiune, țară sau societate este un număr mare de vaccinați, virusul ajuns de la bolnav în mediul înconjurător dă mereu peste cel care este deja protejat, explică epidemiologul. Mutația virusului are loc în timpul bolii.
“După natura sa, virusul are mutații de mii de ori pe zi. În permanență apar noi particule virale. Majoritatea dintre ele nu sunt capabile să se înmulțească, însă în cele din urmă apar astfel de mutații care se diferențiază de restul. Noi știm că între 2 și 5% dintre persoane care au suportat boala se îmbolnăvesc a doua oară. Cunosc două cazuri în care persoanele s-au îmbolnăvit a treia oară. Iată de ce dacă ați fost bolnavi cu virusul clasic din Wuhan, atunci există o mare probabilitate că veți avea o formă ușoară a tulpinii indiene”, consideră Favorov.
În India, numărul populației este foarte mare, fapt care determină un număr mare de mutații.
“Iată de ce virusul îi va găsi în permanență pe cei prin care să poată trece - prin cantitatea scăzută de anticorpi la cei care s-au vindecat, prin cei care au avut un răspuns imun slab la vaccin”, spune epidemiologul.
Totodată, el menționează că persoanele care au suportat boala și persoanele vaccinare se află pe poziții cu totul diferite – vaccinurile protejează mai bine decât anticorpii obținuți după boală. Potrivit epidemiologului, el observă pentru prima dată acest efect, la fel cum pentru prima dată se confruntă cu “un virus artificial, fugit din laborator”.
“Am spus că virusul este artificial din punct de vedere al percepției comune, pentru că este combinat din doi viruși naturali, explică epidemiologul. – A fost luat un virus, a fost introdus un insert special, fiind unit cu alt virus. Știm cu siguranță că în laborator s-au îmbolnăvit trei persoane (în Wuhan n.r.), că nu au informat despre boala lor și au ajuns la spital, că au fost la piață, că soția unuia dintre ei s-a îmbolnăvit și a murit. Toate acestea s-au întâmplat la sfârșitul lui octombrie (2020 n.r.), însă despre focar s-a anunțat abia în decembrie”, se revoltă doctorul în științe medicale.
Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Rusia
Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi
Favorov a specificat că coronavirusul poate fi considerat și natural, pentru este unul recombinat din doi viruși naturali, COVID-19 nu a fost asamblat artificial din nucleotide. Însă a fost obținut în mod artificial în laborator și “din păcate, o protecție insuficientă a dus la îmbolnăvirea unor persoane și virusul a pătruns în afară”.
Epidemiologul susține că nu există niciun secret în proveniența coronavirusului din laboratorul din Wuhan. În decembrie 2020 în presa chineză au fost publicate articole la acest subiect, iar un coleg al lui Favorov, care cunoaște limba chineză, le-a tradus. Da, acum China neagă, însă “insertul existent în acest virus nu se întâlnește în niciun adenovirus”.
“A căzut din cer? Știm cu exactitate că asupra acestui insert s-a muncit anume în acest laborator. Însă, din punct de vedere juridic, cât timp nu dispunem de jurnale în care că se arate că se efectuau astfel de lucrări, cât timp nu avem rapoartele angajaților laboratorului, nu putem susține acest lucru. În curând acești oameni ar putea fi de negăsit. China și-a retras din accesul public documentul primar din care puteau fi trase niște concluzii, susținând că este nevoie de anumite modificări, și nu l-a returnat”.
Ar putea apărea un mutant al coronavirusului care nu va putea fi neutralizat de anticorpi? “Avem astfel de temeri”, spune medicul, Urmărim cu atenție acest lucru, însă nu am observat deocamdată astfel de manifestări”.
În același timp, Mihail Favorov a venit cu o prognoză potrivit căreia, către sfârșitul 2022, cetățenii vor putea să renunțe la măști și să respire liber. Însă calea spre această libertate va fi una dificilă, cu o creștere a mortalității în special în următoarele câteva luni. Iată de ce e nevoie de o vaccinare în masă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0