Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce aduce nou pentru imigranți în Rusia “acordul de loialitate”

© Sputnik / Сергей Сергеев / Accesați arhiva multimediaРабота московских вокзалов
Работа московских вокзалов - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Abonare
Muncitorii străini care încalcă legislația Rusiei nu va putea invoca faptul că nu au știut despre responsabilități, sunt siguri consideră experții ruși, pentru că la intrarea în țară aceștia vor semna un “acord de loialitate”.
Aleksei Stefanov
Există însă și alte puncte importante în noua lege cu privire la imigrație. În proiectul noii legi federale pentru sfera imigrației a apărut o nouă prevedere – acum cetățenii străini vor fi obligați să semneze la intrare în Rusia un așa-numit “acord de loialitate”, prin care confirmă că sunt informați despre regulile de aflare și de desfășurare a activității de muncă. MAI a calificat această inițiativă drept “o măsură administrativă cu caracter profilactic”.
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Rusia
Câmpurile rusești au nevoie de forță de muncă străină
Potrivit proiectului noii legi cu privire la imigrație, semnând acest acord, cetățenii străini vor confirma că sunt informații cu privire la consecințele nerespectării regulilor și își dau acordul să nu provoace daune țării. De asemenea, imigranții își vor asuma cheltuielile legate de o posibilă expulzare din țară în cazul încălcării condițiilor acordului.

Ai încălcat știind? Acasă!

Președintele Federației Imigranților din Rusia, Vadim Kojenov, consideră că acest document reprezintă un instrument bun, care nu-i va permite persoanei să susțină că nu era informată. Însă el are îndoieli că imigranții vor citi cu atenție punctele acordului pe care își vor pune semnătura.
“Cel mai probabil, nimeni nu-l va citi cu atenție. E ca și în cazul documentului cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, pe care, cel mai probabil, îl semnați fără să-l citiți. Însă pentru forțele de ordine va fi mai comod – au încălcat legea, ai provocat daune, înseamnă că ai făcut-o deliberat, prin urmare – vei fi expulzat”, a explicat Vadim Kojenov.
Pentru cei care nu încalcă legislația rusă, potrivit lui, acordul de loialitate nu va avea nici aspecte pozitive, nici negative. Este un instrument suplimentar de controlul al infractorilor.
Pe lângă acordul de loialitate, în noua lege cu privire la imigrației vor exista multe schimbări radicale, spune Kojenov, însă acestea nu sunt puse în discuție oficial deocamdată, apar doar unele detalii sau se anunță despre apariția unor instrumente concrete. Dezbaterile publice vor fi lansate în toamnă, a explicat expertul.

Noua lege a imigrației, utilă pentru toți

Inițiativa care ar putea fi reflectată în noua legislație cu privire la imigrație este apreciată pozitiv și de expertul în probleme de imigrare a forței de muncă, analistul grupului de companii “Aksioma”, Dmitri Ispovednikov.
“Acest lucru se face pentru a aduce la cunoștința tuturor celor care intra în Rusia legislația țării noastre și pentru a evita situații când muncitorul străin nu este informat cu privire la legile rusești, comite o ilegalitate pe care o justifică prin lipsă de informare”, a spus el.
Însă expertul nu înțelege cum și cine îi va informa pe imigrați, cum va fi organizat procesul în sine.
“În legătură cu acest fapt ar putea apărea anumite dificultăți în practică”, consideră Dmitri Ispovednikov.
“Pe lângă acordul de loialitate, în lege urmează să fie efectuate o serie de modificări. Acestea vor viza și desfășurarea examenului pentru muncitorii străini – pentru patentă, permis de ședere temporară, permis de ședere permanentă, cetățenia rusă și simplificarea șederii pe teritoriul Rusiei – înregistrarea la locul de reședință”.
“Dacă toate acestea vor fi incluse în lege, așa cum a fost conceput și cum s-a discutat în mai multe rânduri, atunci vom avea un complex de măsuri suficiente pentru îmbunătățirea situației”, consideră expertul.

Prioritare – înregistrarea locului de trai și expulzarea pentru două ilegalități

“Formal, acordul de loialitate va determina oamenii să respecte în mai mare măsură legislația rusească - susține președintele comisiei Consiliului pentru problemele naționalităților de pe lângă guvernul Moscovei, Iuri Moskovski. - Din acest punct de vedere, este vorba de un impact moral asupra celor care semnează acordul. Chiar dacă în actuala legislație sunt prevăzute toate acestea: expulzare, deportare, interdicția de intrare în Rusia, răspundere penală. Însă acordul va deveni încă o cărămidă în consolidarea respectării legii”.
Migranți în Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Rusia
Moldovenii din Rusia: Noi obligațiuni pentru imigranți din 7 iunie
În viziunea lui, în actualul sistem de control al forței de muncă străine există probleme. Printre acestea – înregistrarea la domiciliu și obligația de a locui acolo, dar se știe că “unii cetățeni din bunătate sau în schimbul unei sume de bani, înscriu la ei zeci de imigranți”. Cu alte cuvinte, este unul dintre motive pentru care mulți imigranți nu solicită patenta, muncesc ilegal și nu achită impozite în bugetul de stat al Rusiei.
Iuri Moskovski speră că în noua legislație aceste reguli vor fi modificate, iar controlul va fi realizat nu la locul înregistrării, deseori fictiv, ci prin telefon, poșta electronică sau prin contul virtual pe site-ul Serviciului Federal de Imigrație.
“A două problemă este expulzarea pentru două ilegalități. Acest lucru poate însemna inclusiv încălcarea regulilor de traversare a străzii, chiar și atunci când acolo nu sunt automobile și imigrantul nu a provocat un accident. Toți experții și chiar oamenii legii au declarat că această măsură este una exagerată. Penalizarea trebuie să fie proporțională cu fapta comisă, iar acest punct se aplică și astăzi. Astfel, din Rusia au fost expulzate deja peste 3,5 milioane de persoane”, afirmă expertul.
Iuri Moskovski speră că această normă în noua legislație va fi anulată, menționând că dezbaterile legate de anularea acestei măsuri au loc de 2-3 ani.
Iată aceste două punct, dacă ar fi să vorbim de priorități, expertul în imigrație le consideră mai importante decât “acordul de loialitate”, de la care MAI a început campania de informare despre noile prevederi ai legislației cu privire la imigrație.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0