Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Câmpurile rusești au nevoie de forță de muncă străină

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaМигранты в Москве
Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Economia rusă se confruntă cu o lipsă de forță de muncă. Astfel, se aud din ce în ce mai multe propuneri de a le permite migranților muncitori să intre în țară.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, Nikita Cikunov. Pe măsura apropierii lucrărilor sezoniere, experții și antreprenorii vorbesc tot mai frecvent despre lipsa forței de muncă în agricultura rusească. Guvernul rus a reacționat la solicitările insistente ale fermierilor de a permite accesul în țară a migranților.

Muncă și raporturi

Marți, 10 februarie, după mai multe plângeri din partea producătorilor agricoli, vicepremierul Rusiei, Victoria Abramcenko, a însărcinat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei să examineze problema atragerii migranților la munci sezoniere. Cu toate acestea, nu toate instituțiile conștientizează seriozitatea situației create, consideră directorul Uniunii de Fructe și Legume, Mihail Glușkov.

“Au spus că vor examina această chestiune marțea trecută (9 februarie n.r.) la ședința reprezentanților Ministerului Muncii și vor raporta eventuale probleme. Însă este cu totul evident că există o problemă! Nu am observat, deocamdată, din partea Ministerului Muncii vreo dorință de a rezolva această problemă – se aud doar niște generalități. Ministerul Agriculturii, dimpotrivă, fac tot ce le stă în puteri și încearcă să ajute regiunile. Acolo înțeleg că insuficiența forței de muncă într-un anumit sezon e o problemă serioasă”, a subliniat el.

Mihail Glușkov a adăugat că anul trecut Ministerul Agriculturii a reușit să asigure sectorul agrar cu forță de muncă pentru lucrările în câmp. Atunci, cererea de migranți a fost diminuată de două ori din contul redistribuirii specialiștilor din alte sectoare ale economiei și datorită atragerii la munci agricole a studenților din universitățile agrare.

Cu toate acestea, intervievați de Sputnik, experții și agriculturii au dubii că astfel de măsuri ar putea asigura agricultura cu muncitori în acest an.

Studenții nu rezolvă problema

Potrivit aprecierilor Ministerului Agriculturii, cel mai mare deficit al forței de muncă se înregistrează în regiunile Volgograd și Astrahan, unde legumele sunt cultivate tradițional manual.

 Флаги России, Киргизии, Казахстана, Белоруссии, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2021
Societate
Pensia eurasiatică - dar numai pentru migranții din statele EAEU
Pentru lucrări sezoniere, aceștia au nevoie suplimentar de 22 de mii de muncitori străini (58,4 la sută din cerea totală pe țară).

“E o problemă critică pentru regiunea Astrahan. De obicei, într-un sezon atragem peste 25 de mii de persoane. Avem deja solicitări pentru 1,8 mii de muncitori străini, iar cererea generală pentru aceștia e de 11 mii”, au declarat agenției Sputnik reprezentanții Ministerului Agriculturii și Pisciculturii din regiunea Astrahan.

Peste 20 de mii de muncitori sunt implicați în legumicultura din regiunea Volgograd, dintre care 11 mii sunt străini, a specificat comitetul local al agriculturii.

În total, potrivit lui Mihail Grușko, cererea de forță de muncă străină în producția vegetală constituie peste 35 de mii de persoane.“Probabil, e un indicator care nu va mai putea fi acoperit din contul rușilor, nu există un număr necesar de lucrători”, a declarat Mihail Glușkov.

De aceeași părere este ministerul din Astrahan.

“Nu reușim să acoperim acest deficit din contul migranților interni și studenți. Specificul domeniul este de așa natură, încât culegerea recoltei din contul populației locale este imposibilă – recolta este mare, iar oameni sunt puțini. Am încercat să adunăm studenți, însă aceștia nu sunt întotdeauna dispuși să iasă în câmp”, au explicat reprezentanții ministerului.

Într-o mai mică măsură, deficitul forței de muncă afectează Moscova și regiunea Moscovei. Directorul general al companiei “Dmitrovskie ovoshi”, Serghei Filipov, consideră că în acest an companiile agricole din regiunea Moscovei vor avea nevoie de aproximativ 8 mii de migranți.

Cota de imigranți - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2020
Ponderea imigranților în 2021: Cote pentru angajarea străinilor în Rusia

Încadrările cazuale ale forței de muncă necalificată nu rezolvă problema, este convins omul afaceri. “Întreprinderea noastră are nevoie de 150 de migranți în regim permanent. La începutul lui aprilie vom rămâne cu vreo 50 de oameni, pentru că restul vor pleca acasă, însă nu vor mai putea reveni din cauza frontierelor închise. Prin urmare, vom intra în sezon fără un personal permanent pentru lucrările de câmp. Migranții interni nu rezolvă această problemă, e nevoie de muncitori pentru tot anul, nu pentru o perioadă scurtă”, a declarat acesta.

Totodată, Serghei Filippov a recunoscut că într-o anumită măsură necesitățile regiunii Moscova sunt acoperite din contul migranților interni.

“Am discutat cu oameni de afaceri din regiuni. Și ei se confruntă cu o lipsă a forței de muncă. Oamenii lor vin la noi, iar la ei se formează o gaură. Pur și simplu, atragem resursele umane interne din regiuni. Îndeosebi, are de suferit Sudul, acolo sunt foarte multe lucrări de câmp. Migranții din Asia Centrală sunt obișnuiți cu muncă și înțeleg mai bine particularitățile agriculturii. Cetățenii noștri nu sunt dispuși să lucreze în fiecare zi pe câmp – s-au obișnuit cu sere și oficii”, a conchis antreprenorul.

Va crește prețul la legume

Dacă lucrările sezoniere din anul 2021 vor fi date peste cap, vor fi afectați nu doar agricultorii, dar și consumatorii, avertizează Mihail Glușkov.

“Marți, reprezentantul regiunii Volgograd s-a adresat Ministerului Muncii. I-a avertizat să nu fie surprinși dacă prețurile la legume vor crește. E o declarație foarte serioasă. E un adevărat strigăt de disperare al unui om care răspunde de producția agricolă”, a declarat el.

Expertul a reamintit că în anul 2020, din cauza lipsei forței de muncă, costul angajării unui muncitor pe zi a crescut la un moment dat de la 1,5 mii de ruble, la 5 mii. Toate cheltuielile suplimentare ale agricultorului vor fi incluse în prețul produselor agricole.

Stop UE - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2020
Interzis imigranților în Europa? Schimbare importantă la nivelul UE

Indirect, astfel de temeri sunt confirmate și de datele Ministerului Agriculturii. Potrivit evaluărilor ministerului, în perioada 1 – 27 ianuarie, un lider în ritmurile de creștere a prețurilor a devenit producția de fructe și legume. Prețul castraveților a crescut cu 9,7 la sută, la cartofi – cu 8,4 la sută, la roșii – cu 3,8 la sută. Saltul spontan a fost explicat prin factorii sezonieri și reducerea rezervelor recoltei anului 2020.

Exemple care insuflă optimism

Cu toate acestea, dispozițiile Victoriei Abramcenko oferă experților un motiv pentru un optimism prudent. Atenția acordată de guvern acestui subiect și activitatea Ministerului Agriculturii permite rezolvarea problemei în următoarele luni, au concluzionat ei.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, singura speranță a agriculturilor este președintele. Mihail Glușkov a oferit drept exemplu sectorul construcțiilor, reprezentanții căruia suferă de un deficit enorm de muncitori străini. Problema a fost rezolvată doar după intervenția șefului statului.

“În construcții situația era una similară sau poate chiar mai proastă. Apoi, Vladimir Putin a dispus invitarea migranților la construcții. Dezvoltatorii noștri au reacționat imediat și în termenii cei mai scurți au fost organizate curse”, a conchis el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0