Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vin vremuri grele: Ne așteaptă scumpiri ale produselor alimentare

© Sputnik / Miroslav RotariIon Balan
Ion Balan - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2021
Abonare
Condițiile meteorologice din ultima perioadă au influențat semnificativ recolta din acest an. Iată ce spun agricultorii despre produsele autohtone.
Agricultor, despre efectele ploilor: Cum va afecta recolta
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", agricultorul Ion Balan a menționat că precipitațiile abundente care au căzut pe parcursul lunii iunie au distrus mai multe culturi agricole. Cele mai afectate au fost floarea soarelui și porumbul.
"Avem terenuri inundate și multe plantații care sunt la pământ. Puține dintre ele ar mai putea fi restabilite și acest lucru va avea un efect negativ asupra recoltei. În acest caz, multe vor trebui reînsămânțate", a spus Ion Balan.
De asemenea, vișinele, cireșele și pomușoarele precum zmeura și căpșunele au avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice. Agricultorii sunt nevoiți să transporte marfa la procesare, iar multe dintre culturi pur și simplu s-au stricat înainte de coacere. Cât privește pomii fructiferi, de prune și mere, situația pare a fi una mai bună.
Mai mult, în acest an ne putem aștepta la o majorare a prețurilor la produsele agroalimentare. La baza acestor scumpiri ar sta mai multe motive.
"Producția ar putea fi mai scumpă decât în anii precedenți din motiv că și cheltuielile pentru agricultură inclusiv combustibilul, îngrășămintele minerale, pesticidele și alte produse necesare s-au scumpit. În general, se observă o majorare de prețuri pe piață la toate materialele. Desigur că nu noi le stabilim, dar este piață care dictează aceste prețuri, iar noi ne conformăm", a menționat agricultorul.
© Photo : AgroExpertAneta Ganenco
Aneta Ganenco - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Aneta Ganenco
Și președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, a declarat pentru Sputnik Moldova că cele mai afectate de condițiile meteorologice sunt căpșunele, zmeura, murele, agrișul, coacăza neagră și alba, dar și alte fructe de sezon.
"În acest an, toate fructele vor apărea cu întârziere din cauza ploilor și temperaturilor mai scăzute. Și roada este mai mică, din motiv că până în prezent se resimt efectele secetei de anul trecut. Vom avea mai puține pomușoare", a menționat Aneta Ganenco.
Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Podcasturi
Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului
În pofida tuturor greutăților întâlnite de către agricultori, prețurile nu se vor schimba esențial, susține interlocutoarea.
"La formarea prețului participă și alte fenomene: criza economică, puterea de cumpărare este mai scăzută, dar și cheltuielile noastre sunt mai mari. Toate acestea în ansamblu vor forma un preț la vânzare”, a subliniat președintele Asociației „Pomusoarele Moldovei”.
În 2020, în Republica Moldova erau înregistrate aproximativ 4,1 mii de hectare de plantații de pomușoare. În 2019, producția recoltată a fost de aproximativ 15,5 de mii de tone.
În anul 2018, exportul de pomușoare a crescut față de anul 2016 cu 36% și a constituit aproximativ 3000 de tone, sau cu 1000 de tone mai mult. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Cele mai cultivate pomușoare în Republica Moldova sunt căpșunele, zmeura, coacăza neagră.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0