Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

© Sputnik / Mihai CarausIurie Ușurelu
Iurie Ușurelu - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Abonare
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.
"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.
În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0