Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum vor putea călători moldovenii cu certificate COVID-19

© AFP 2022 / ERIC LALMANDCertificat de vaccinare electronic
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit informații detaliate privind certificatele de vaccinare împotriva coronavirusului.
CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului nu este un pașaport, care interzice mobilitatea acestora.
3
Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială că persoana a fost imunizată și se eliberează fiecărei persoane care a fost vaccinată. Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban în cadrul unei conferințe cu genericul „Vaccinarea împotriva COVID-19: Totul despre certificatele de vaccinare”. Epidemiologul mai spune că fiecare certificat, pe lângă rolul de evidență medicală, va ajuta cetățenii să traverseze frontierele mai multor state cu ușurință. 
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Societate
Vom putea sau nu călători în baza noilor certificate de vaccinare: Ce spun autoritățile
„Certificatul de vaccinare va lua de pe umerii cetățenilor povara de a efectua testele PCR, adică testul pentru identificarea virusului SARS COV-2. Acesta este unul destuol de incomod și costisitor. Statul acoperă gratuit doar testul efectuat de persoanele care prezintă simptome ale coronavirusului sau dacă a fost în contact cu o persoană infectată”, a declarat medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică. 
Așa cum s-a vorbit anterior, certificatele sunt emise în trei limbi - română, engleză și rusă. Fiecare stat decide asupra certificatului care este sau nu acceptat pentru intrarea pe teritoriul acestuia. 
„Unele state, de exemplu, ar putea să nu accepte certificatul din care lipsește seria vaccinului sau numele producătorului sau chiar data administrării. Acest certificat nu va fi considerat valid. Încă din luna februarie ne-am condus de recomandările internaționale de elaborare a unui astfel de certificat astfel încât acesta să fie aliniat din start la toate cerințele. Ceea ce încearcă să facă Uniunea Europeană - certificat COVID-19, care incude și vaccinarea și testul PCR, este un certificat complex pentru statele membre ale UE. La moment toate acțiunile sunt concentrate asupra acestor state. Republica Moldova este conectată la un timp de așteptare pentru primirea acestui certificat, ca și în cazul altor state. Suntem siguri că avem certificate care conțin toate variabilele necesare pentru ca să putem genera certificatul electronic”, menționează medicul. 
Potrivit lui Alexei Ceban mai multe state recunosc certificatul de vaccinare emis în Republica Moldova. Este vorba de Ucraina, dar și unele state din Uniunea Europeană. Ce ține de statele din UE care recunosc validitatea certificatului de vaccinare emis în țara noastră, Ceban spune că lista statelor se poate modifica în funcție de măsurile puse în aplicare de fiecare stat în parte. Epidemiologul nu a putut anunța o dată sau o perioadă concretă când certificatele de la noi ar putea fi recunoscute în statele UE. 
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Comisia Europeană a dat undă verde certificatului COVID-19
Medicul mai spune că mulți fac vaccinul pentru a primi certificatul de vaccinare anume cu scopul de a călători. Totuși, spune Alexei Ceban, rolul vaccinării este necesitatea de a preveni răspândirea virusului.
„Persoana vaccinată nu prezintă pericol pentru ce cu care se află într-un transport comun. De asemenea nu prezintă pericol pentru țara în care pleacă. Fiecare țară încearcă să-și protejeze cetățenii. Certificatul de vaccinare nu este un pașaport care va interzice mobilitatea persoanelor”, a mai spus medicul. 
Certificatele vor conține informații precum datele personale ale cetățenilor vaccinați - nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliu. La fel vor fi incluse și datele despre vaccinare care conțin numărul dozei și producătorul. De asemenea, sunt incluse și datele Centrului de vaccinare și locul pentru ștampilare și semnătură. Odată cu emiterea certificatelor electronice nu va mai fi nevoie de semnătură și ștampilă. Alexei Ceban a precizat că datele cu caracter personal vor fi protejate și nu poate fi vorba de discuții în acest sens. Acces la datele personale are doar persoana care deține certificatul și Centrul de Vaccinare.   
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0