Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom putea sau nu călători în baza noilor certificate de vaccinare: Ce spun autoritățile

© AFP 2024 / JOEL SAGETPașaport UE de vaccinare împotriva COVID
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
Pentru comoditatea cetățenilor, autoritățile au decis să emită certificatele digitale de vaccinare, dar deocamdată nu se știe de când anume vor fi folosite. Cert e că majoritatea statelor le acceptă și moldovenii vaccinați vor putea călători doar în baza lor.
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Autoritățile din Sănătate au anunțat că în prezent se lucrează la elaborarea unui model de certificat digital de vaccinare. Deocamdată nu este clar de când anume vor putea fi folosite de către persoanele imunizate, dar specialiștii din domeniu dau asigurări că ele vor fi recunoscute de alte state, pentru a putea circula liber prin lume. Pentru acest lucru, responsabilii de la noi poartă negocieri cu autoritățile din alte țări.
Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Societate
Epidemiolog: Așteptăm o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 - Care ar fi motivele
Specialistul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că certificate noastre digitale au un QR cod și alte elemente de securitate după care poate fi identificată veridicitatea acestuia.
„În prezent lucrăm la perfecționarea certificatului, astfel ca el să fie aliniat maxim posibil la toate cerințele internaționale. Acest certificat deține toate variabilele necesare cu date personale, date despre vaccinare, inclusiv dozele administrate, seria, producătorul, locul administrării. Deci, toate acestea sunt deja în certificat. A rămas puțin de perfectat QR codul și deja menținem strânsa legătură cu Uniunea Europeană și cu alți parteneri pentru a obține această aprobare”, a menționat specialistul ANSP Alexei Ceban.
Ceban susține că certificate moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Societate
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?
Totuși, specialistul îndeamnă oamenii să se informeze de la ambasade înainte de a porni la drum, deoarece există unele state UE care nu recunosc vaccinurile neautorizate de OMS sau EMA și nu le permit persoanelor vaccinate cu acest ser să treacă frontieră fără vreun test la noul coronavirus. Ceban a precizat că practic toate vaccinurile administrate în Moldova sunt recunoscute, cu excepția vaccinului rusesc ”Sputnik V”, care este în așteptarea autorizării de către OMS.
„Majoritatea statelor deja acceptă certificatul nostru. Desigur că suntem incluși în diverse discuții. (...) Pot să vă spun cu certitudine că în țările vecine se poate de circulat cu certificatul nostru de vaccinare, deoarece certificatul de vaccinare se emite în trei limbi: română, rusă și engleză. Deci, fără probleme putem trece hotarul cu Ucraina, spre exemplu. Avem discuții cu norvegienii. Am înțeles că și în Turcia este posibil de mers cu certificatul de vaccinare și mai multe state din Uniunea Europeană. Persoana doar trebuie să se informeze la ambasadă dacă este recunoscut certificatul de vaccinare, dar în majoritatea cazurilor este recunoscut”, a menționat Ceban.
Epidemiologul din cadrul ANSP a precizat că certificatul digital de vaccinare vine doar să ușureze viața oamenilor, deoarece acesta va putea fi accesat online sau descărcat în telefon, iar persoana nu va fi nevoită să poarte permanent certificatul pe suportul de hârtie, care se poate pierde eventual, spune Ceban.
В Кишинев прибывает новая партия вакцины Спутник V - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
Unde și când vă puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău
Mai mult, după ce vor fi puse la punct toate etapele privind certificatul digital, atunci va fi creată o căsuță specială în cadrul platformei vaccinare.gov.md, unde fiecare persoană imunizată va putea introduce codul său personal și își va putea descărca certificatul digital. Chiar și așa, certificatele pe suport de hârtie vor rămâne valabile pentru că sunt persoane care nu dispun de tehnologii și nu vor putea avea acces la certificatul digital. 
„Dacă testul PCR este unul costisitor și este destul de incomod să-l faci, opri de câte ori trebuie să te programezi, când pleci, când vii, atunci când ești vaccinat și prezinți certificatul de vaccinare desigur că prezinți un element de siguranță pentru cei din jur”, a conchis specialistul. 
Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Conform datelor oficiale, până acum s-au imunizat 642 482 de persoane, dintre care 237 716 de persoane au primit deja și cea de-a doua doză de ser. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0