Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Angajați MAI, implicați într-o schemă ilegală: Falsificau acte și traficau oameni

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAu demarat lucrările de construcție a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat
Au demarat lucrările de construcție a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Abonare
Peste 200 de moldoveni ar fi fost exploatați pe șantierele de construcții din Franța din cauza unui grup criminal organizat, specializat în traficul de ființe umane, organizarea migrației ilegale, fals de documente oficiale și spălare de bani.
CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik  Potrivit Inspectoratul Național de Investigații, în schemă ar fi fost implicate zeci de persoane din Republica Moldova, România și Franța, între care doi polițiști și doi lucrători ai Serviciului Vamal din țara noastră. Gruparea criminală ar fi activat din anul 2015 și până în 2021. 
Полиция - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Gluma se îngroașă: La Otaci ar putea fi instituită stare de urgență
Muncitorii ar fi fost exploatați pe șantierele din mai multe orașe franceze - Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele - unde erau implicați în lucrări de izolare termică.
Persoanele suspecte utilizau acte de identitate false, în special românești, actele false fiind fabricate pe teritoriul Republicii Moldova.
Timp de un an, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, au fost reținuți membri ai grupării criminale, sechestrate bunuri care se suspectă că au fost obținute pe cale infracțională.
Au fost reținute mai mult de 40 de persoane, dintre care în Republica Moldova au fost reținute 12 persoane, una fiind anunțată în căutare.
Liderul grupării s-a dovedit că locuia într-o casă somptuoasă în suburbia Parisului, dispunând și de alte imobile, mai multe automobile, unele depășeau suma de 100 000 de euro. Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a 8 infracțiuni. Soția acestuia este acuzată de fraude fiscale și spălare de bani, totodată ducea evidența contabilă. În Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane,  dintre care cetățeni români,  francezi dar și moldoveni  care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora.
Accident grav la Horești - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Accidente
VIDEO TERIFIANT: Momentul descarcerării victimelor accidentului de la Horești
La domiciliile figuranților din țara noastră au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare din numele capului grupării criminale, dar și mai multe bunuri costisitoare inclusiv apartamente procurate în perioada săvârșirii crimei, dar și spații comerciale, automobile scumpe, bani în numerar și altele.
Rețeaua ar fi falsificat mai mult de 10 mii de acte, printre care acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și eliberate de țările din spațiul, UE, pașapoarte a diferitor state din UE, diplome de studii a diferitor instituții, diverse certificate și adeverințe ș.a.
Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 mil euro. În Republica Moldova suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei.
La moment, se desfășoară acțiuni de urmărire penală, iar persoanele care au procurat acte false urmează a fi audiate. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele acuzate de fals în acte riscă până la zece ani de pușcărie, iar cele care traficau oameni – până la 20 de ani de închisoare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0