Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Epidemiolog: Așteptăm o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 - Care ar fi motivele

© Sputnik / Mihai CarausMedicina
Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Abonare
În curând am putea să ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova, iar unul dintre motive ar fi și faptul că în Rusia situația epidemică devine tot mai alarmantă și mulți moldoveni circulă în această țară.
CHIȘINĂU, 16 iun - Sputnik. Deși în ultima perioadă nu prea se înregistrează cazuri de import în țara noastră, totuși situația s-ar putea schimba în curând.
Cel puțin asta susține epidemiologul Ala Tocarciuc, care afirmă că explozia de cazuri noi în Capitala Federației Ruse ar putea să aibă consecințe și în țara noastră, ținând cont că mulți moldoveni se află la muncă în Rusia sau, pur și simplu, călătoresc. 
Moscow catering facilities operate limited hours due to COVID-19 restrix - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Video
Localurile din Moscova funcționează cu program redus din cauza restricțiilor COVID
„Circulația intensivă a moldovenilor va fi unul din factorii determinanți. Oricum virusul se aduce din exterior, iar oamenii care circulă sunt potențiali purtători. (...) Dacă să vorbim de creșterea bruscă din Rusia, atunci hai să ne uităm în retrospectivă. La început de mai, la ei a fost o mini-vacanță în legătură cu sărbătorile pascale și lumea nu a lucrat. A fost un fel de vacanță impusă ca să oprească răspândirea virusului. Respectiv, după vacanță, oamenii au revenit la serviciu și deja la sfârșitul lunii mai au apărut primele semne de creștere a numărului de cazuri noi, care erau urmărite, dar nu s-au impus restricții și creșterea a avut loc atât de repede din cauza că tulpina este foarte contagioasă”, a conchis specialistul. 
Epidemiologul presupune că creșterea bruscă a cazurilor de COVID-19 din Moscova ar fi cauzată de tulpina indiană a noului coronavirus, deoarece această tulpină este mult mai contagioasă decât cea britanică. 
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Societate
Epidemiolog, despre pandemie – de ce nu ar trebui să ne relaxăm
„Dacă la tulpina britanică sau cea din Wuhan am avut un indice de contagiozitate de 1,2 sau 1,5, atunci la tulpina indiană indicele este de 8 și mai mult. Asta înseamnă că viteza de răspândire este mult mai mare. (...) Noi nu avem încă nicio confirmare oficială care anume tulpină se răspândește acum în Moscova, noi doar presupunem că este tulpina indiană pentru că știm că ea a fost depistată în Rusia mai devreme, dar nu știm dacă ea determină creșterea”, a precizat epidemiologul Ala Tocarciuc. 
Deocamdată, nu sunt date oficiale care ar confirma că și în Republica Moldova există deja tulpina indiană, dar epidemiologul presupune că dacă în România și Federația Rusă, unde circulă o bună parte din moldoveni, această tulpină deja a fost depistată, atunci ea ar putea să bântuie și prin Moldova, susține specialistul. Totodată, Ala Tocarciuc nu exclude că o eventuală creștere a numărului de cazuri în țara noastră ar putea fi cauzată și de faptul că încă nu există o imunitate comunitară și că autoritățile s-au grăbit să relaxeze unele măsuri de protecție. 
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Republica Moldova
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii
„Tulpina indiană sau tulpina delta are un indice de reproducere egal cu opt. Asta înseamnă că un om contaminat cu această tulpină indiană va molipsi alți opt oameni sănătoși. Tulpina este foarte contagioasă și se răspândește foarte repede. Un alt motiv ar fi că noi nu cunoaștem la ce nivel de imunitatea de grup suntem în Republica Moldova. (...) Noi încă nu putem să afirmăm că am atins nivelul de imunitate comunitară. (...) În condițiile în care noi nu avem vaccinată nici măcar jumătate din populație, atunci da, nu ar fi trebuit să fie atât de mult relaxate toate măsurile. Chiar dacă acum avem un număr mic de cazuri noi, eu nu aș fi admis relaxarea unor măsuri”, a menționat Ala Tocarciuc. 
În context, epidemiologul a îndemnat oamenii să nu să se relaxeze și să poarte masca de protecție în spațiile publice închise și în cele deschise, acolo unde este aglomerație. Totodată, păstrarea distanței sociale și spălatul regulat pe mâine la fel rămân niște reguli de aur, spune Ala Tocarciuc. La fel, specialistul a îndemnat oamenii să nu ezite să se vaccineze, pentru că doar așa putem crea o imunitate comunitară și nimici noul coronavirus. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0