Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

© Sputnik / Mihai CarausAlexei Ceban
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Abonare
Cetățenii nu ar trebui să se relaxeze în contextul în care în ultima vreme a scăzut numărul de cazuri de infectare cu COVID-19. Tulpina indiană a început să facă ravagii în alte state, iar Republica Moldova nu va fi o excepție în acest sens.
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a precizat că riscul declanșării în Republica Moldova a unui val de infectări cu tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 este eminent și poate chiar inevitabil.
"Putem prognoza că riscul de import a acestei tulpini este unul foarte mare. În țările apropiate sunt confirmate deja cazuri de infectări cu tulpina indiană, iar din practică s-a constatat că în decurs de câteva luni noile mutații ajung și la noi. În contextul relaxării mai multor restricții, acest proces s-ar putea declanșa chiar și în câteva săptămâni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexei Ceban.
Potrivit lui, cea mai eficientă soluție de a evita un nou boom de infectări este vaccinarea în masă a populației, întrucât purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței sociale sunt măsuri de protecție pe un termen scurt.
"În cazul în care vom tergiversa procesul, riscăm să ajungem în lista țărilor care înregistrează noi cazuri de COVID și anume tulpina indiană. Dacă nu ne vaccinăm riscăm să avem un număr alarmant, precum în decembrie, februarie și martie, care a fost cea mai dificilă perioadă pentru sistemul medical", a menționat specialistul.
În acest context, Alexei Ceban a îndemnat populația să se vaccineze împotriva COVID-19 și să conștientizeze că virusul nu a dispărut și poate face noi victime.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0