Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

© Sputnik / Mihai CarausAlexei Ceban
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.
"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.
Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.
Вакцинация в Конгазе - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
Lotul de ”Sputnik V” s-a epuizat în doar 2 ore în cel mai mare sat din Moldova
"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.
Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.
"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.
Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0