Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate

© Sputnik / Mihai CarausВиктор Степанюк
Виктор Степанюк - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Abonare
În fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941 când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.
Ziua Memoriei și a Durerii: File de istorie ce nu trebuie uitate
Pe 22 iunie, Federația Rusă și popoarele altor state independente, constituite pe teritoriul URSS, în tăcerea plină de jale, aduc un omagiu memoriei atât tuturor victimelor crimelor fasciste contra umanității, cât și eroilor de război care și-au dat viața în numele Marii Victorii, marcate în data de 9 mai.
Ziua Memoriei și a Durerii: Rusia face apel să nu fie admisă rescrierea istoriei - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2020
Video
Ziua Memoriei și a Durerii: Rusia face apel să nu fie admisă rescrierea istoriei
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a declarat că deși este o temă senisibilă pentru multe state, totuși istoria nu trebuie neglijată, iar memoria celor căzuți pe câmpul de luptă trebuie să fie mereu la un loc de cinste.
"În Europa contemporană se încearcă a uita ororile războiului, deoarece statele care au fost pe baricade diferite au încercat să facă o anumită împăcare, de exemplu Germania și Franța. Oricum tema războilui rămâne în istorie, iar această filă dureroasă din trecut nu poate fi uitată", a declarat Victor Stepaniuc.
Istoricul a remarcat că și teritoriul țării noastre a fost afectat dur de acest război. Potrivit unor date prezentate de către specialiști, aproximativ 392 mii de moldoveni au fost mobilizați în război, ceea ce constituia circa 15-16 procente din populația RSSM-ului.
"Luptele pe teritoriul nostru au durat aproape 25 zile. Unele state europene au cedat fascistilor în câteva zile (Olanda, Danemarca, Polonia). Luptele au fost foarte dure și crâncene. Această dramă a războilui ne-a afectat extrem de mult, iar adevărata istorie trebuie cunoscută de către noile generații", a subliniat interlocutorul.
Mai mult, Victor Stepaniuc susține că tinerii de astăzi trebuie să se mândrească cu generația care a pus capăt celui mai sângeros război.
"Am pus pe altarul acestei victorii un număr impunător de oameni. Astăzi trebuie să ne bucurăm de pace și să ne mândrim cu buneii noștri, care au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a învinge", a conchis el.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0