Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor
© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
© Sputnik / Miroslav Rotari
Abonare
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.
Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.
"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.
Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem.
"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.
"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.
Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.
"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.
Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.
De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova