Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Epidemiolog, despre pandemie – de ce nu ar trebui să ne relaxăm

© Sputnik / Mihai CarausAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Abonare
Expertul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc a vorbit despre noua variantă delta a tulpinii indiene a coronavirusului și a amintit că nu este momentul să ne relaxăm.
CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Moldova nu a suportat încă vârful real al coronavirusului. Estimările noastre se bazează pe cifre și date statistice, însă noi nu cunoaștem vârful real al îmbolnăvirilor în țara noastră. Valul tulpinii britanice și al noilor mutații a început în Moldova în decembrie 2020, iar realitatea este că am reușit să ieșim din el deja în aprilie, pentru că mulți suportaseră boala către acea perioadă. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova specialistul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc.
Летучая мышь. - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Coronavirus
Noi coronavirusuri, descoperite la lilieci în China
„În același timp, atunci când se observă o creștere a numărului de cazuri, oamenii încep intuitiv să poarte mască, să reducă numărul de contacte și petrec mai mult timp acasă, adică se activează mecanisme de protecție care opresc căile de infectare. Cred că a fost foarte reușită carantina în valuri, aplicată de multe țări: oamenii se aflau timp de 10 zile în carantină, 20 de zile lucrau, apoi din nou 10 zile de carantină și iarăși revenirea la muncă", spune expertul.
Tocarciuc consideră că unele metode de protecție au funcționat, iar ratele de incidență au scăzut considerabil, dar trebuie să ținem cont că aceasta nu a fost varianta deltă a tulpinii indiene.
„Încă acum un an, când pandemia era abia la început, în India, care are frontieră cu China unde a fost înregistrat primul focar al tulpinii alfa, nu s-a înregistrat o explozie a îmbolnăvirilor. Mulți au încercat să folosească acest fapt în favoarea teoriilor lor conspiraționiste, că uite India are un nivel scăzut de trai, dar nu se îmbolnăvesc. Și ce s-a întâmplat acum?" - se întreabă retoric epidemiologul.
Tocarciuc a conchis că indienii se pare că au avut în imunitate un fel de protecție istorică pentru tulpina alfa, datorită căreia au trecut-o fără un număr prea mare de îmbolnăviri. Împotriva tulpinii delta ei nu au avut această protecție și acum se confruntă cu o catastrofă. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0