Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

© Sputnik / Miroslav RotariPolina Turta
Polina Turta - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Abonare
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate
Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.
Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.
”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.
În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2020
Republica Moldova
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge
”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.
Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.
De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0