Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ne pregătim pentru donarea de sânge

© Sputnik / OsmatescoSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
Regulile care trebuie respectate înainte și după donarea sângelui – explicate de directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Cum ne pregătim pentru donarea de sânge

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. Totuși, sunt câteva reguli care trebuie respectate, pentru a evita unele complicații, cum ar fi amețeala sau leșinul. În cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a oferit detalii despre pregătirea pentru această procedură medicală și reabilitarea după donarea sângelui.

Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine.

”Donarea de sânge nu trebuie făcută pe nemâncate. Este un mit: nu mănânc, ca sângele să fie bun. Recomandăm, înainte de procedură, să se bea un ceai sau o cafea îndulcite, cu o tartină cu cașcaval, sau alte bucate fără grăsimi. Alimentele bogate în proteine și vitamine și lichidele ajută ajută organismul să reziste în timpul recoltării sângelui și să se restabilească rapid ulterior”, a explicat Svetlana Cebotari.

Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui.

”Fumătorii cred eronat că fumul de țigară dilată vasele snagvine. Dimpotrivă, fumatul duce la spasmul vaselor sangvine, iar procedura de donare a sângelui este suportată mai greu”, a precizat Svetlana Cebotari.

După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

”Lichidele contribuie la restabilirea volumui de sânge donat. De asemenea, donatorul nu trebuie să coducă mașina în decurs de două ore și nici să lucreze, dacă munca sa revendică eforturi fizice. Deși legea permite donatorilor să lipsească de la serviciu în ziua donării și a doua zi. Trebuie doar să prezinte angajatorilor o cerere și certificatul de donare”, a relatat Svetlana Cebotari.  

O persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0