Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Misiunea preelectorală a APCE la Chișinău: Confruntări, zvonuri și diviziuni

© Photo : Facebook / Zinaida GreceanîiMisiune preelectorala a APCE în Republica Moldova
Misiune preelectorala a APCE în Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2021
Abonare
Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europe și-a încheiat vizita de lucru în Republica Moldova. Care sunt concluziile.
CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Majoritatea forțelor politice de la Chișinău par să se concentreze mai degrabă pe confruntări, zvonuri și diviziuni, decât să încerce să reunească societatea în jurul unor probleme strategice cheie. Aceasta este una dintre concluziile misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE), care a întreprins o vizită de lucru în țara noastră în perdioada 10-11 iunie. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Consiliului Europei, experții din delegația care a evaluat campania electorală și pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate au remarcat că, la o lună de la lansarea campaniei electorale, partidele politice și candidații au reușit în general să facă campanie liberă.
Misiune preelectorală a APCE în Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Politică
O misiune a APCE se află în vizită de lucru în Moldova - cu cine s-a întâlnit
„Delegația Adunării împărtășește îngrijorarea exprimată de majoritatea actorilor din domeniul electoral cu privire la lipsa implementării transparente a criteriilor de deschidere a secțiilor de votare suplimentare în străinătate, care a provocat anumite tensiuni cu CEC și pe care Delegația o observă că este una dintre cele mai disputate probleme ale campaniei. Delegația reamintește că rolul CEC este de a asigura dreptul tuturor cetățenilor de a participa eficient la alegeri. Numărul și locația secțiilor de votare trebuie să fie proporționale cu cele ale alegătorilor care trăiesc în diferite țări”, este precizat în comunicat.
O altă problemă care generează îngrijorare este decizia CEC de a înființa secții de votare în municipiul Bender și în satul Corjova, care sunt în afara controlului efectiv al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Reprezentanții misiunii sunt de părere că cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, care au dreptul la vot, ar trebui să poată exercita acest drept în locații în care există condiții adecvate de securitate și unde accesul observatorilor naționali și internaționali poate fi asigurat fără a le compromite siguranța sau a crea precedente periculoase.
În ceea ce privește finanțarea campaniei, în timp ce reglementările legale privind finanțarea campaniei și a partidelor s-au îmbunătățit în general și rapoartele privind cheltuielile electorale ale partidelor sunt furnizate în formă corespunzătoare, CEC a recunoscut incapacitatea sa de a controla în mod eficient finanțarea campaniilor partidelor politice, în special din cauza finanțării deghizată prin reclame ascunse, sondaje de opinie manipulate și donații false, printre altele.
Ședința CSS - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
„Delegația a fost informată cu privire la o serie de preocupări mai vechi care persistă, în special cazuri de intimidare și discurs de ură, inclusiv împotriva femeilor candidate și a grupurilor minoritare; cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative; acuzații de intenții de cumpărare a voturilor și preocupări cu privire la posibilul transport organizat pe scară largă al alegătorilor în ziua alegerilor; și lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei. Delegația APCE deplânge astfel de practici în campania electorală și solicită autorităților relevante să ia toate măsurile necesare pentru a le elimina”, mai este precizat în comunicatul misiunii pre-electorale a APCE
Delegația a avut întâlniri cu președintele Republicii Moldova, prim-ministrul interimar, președintele Parlamentului, liderii partidelor politice parlamentare și extraparlamentare care participă la alegeri sau reprezentanții acestora, președintele și membrii Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator a Audiovizualului, președintele Autorității Naționale de Integritate, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media și reprezentanți ai comunității internaționale. O delegație APCE de 22 de membri va observa alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0