Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată

© Photo : Facebook / Maia SanduȘedința CSS
Ședința CSS - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Abonare
Consiliul Suprem de Securitate a decis, în cadrul ședinței de vineri, prezidată de Maia Sandu, să-i recomande CEC-ului să creeze un grup de lucru care să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

CEC - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Încă două partide au depus actele la CEC: Cine se mai vor deputați
CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook că în urma ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate s-a decis ca să i se recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze un grup de lucru format din membri ai Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Ministerului Afacerilor Interne, Autoritatea Națională de Integritate, dar și alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

„Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a scris Maia Sandu.

Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi
Totodată, CSS a mai decis ca Președinția Republicii Moldova să constituie un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

Maia Sandu a precizat că finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale constituie un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice.

„Fac apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a mai scris președintele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0