Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в мероприятиях Петербургского международного экономического форума
Президент РФ В. Путин принял участие в мероприятиях Петербургского международного экономического форума - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Ucraina a devenit subiectul principal al interviului președintelui rus Vladimir Putin, realizat în ajunul summit-ului NATO și al discuțiilor cu președintele SUA, Joe Biden.
Sputnik. Nikita Cikunov, Maria Naumenko
Ucraina a devenit subiectul principal al interviului președintelui rus Vladimir Putin, realizat în ajunul summit-ului NATO și al discuțiilor cu președintele SUA, Joe Biden.
Potrivit experților, liderul rus a trasat o linie roșie pentru autoritățile de la Kiev și NATO, depășirea căreia va avea consecințe grave nu numai în sfera politică.

Nu este o amenințare închipuită

Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările

Intrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică va însemna pentru Rusia o amenințare directă la adresa propriei securități, trecerea „liniei roșii”. Această idee a devenit una dintre principalele exprimate de Vladimir Putin într-un interviu acordat postului de televiziune Rusia 1.

Liderul rus a reamintit că aderarea Poloniei și a României la NATO a avut drept urmare dislocarea sistemelor americane de apărare antirachetă (PRO) în aceste țări, care pot fi folosite și ca sisteme de atac. În acest fel, timpul estimat de zbor al rachetelor până la Moscova va fi de 15 minute.
„Să ne imaginăm că Ucraina devine membru NATO, timpul de zbor (a rachetelor - n.n.) de la Harkov, să zicem, sau de la Dnepropetrovsk (în urma campaniei de decomunizare, orașul a fost redenumit Dnepr - n.red.) până în partea centrală a Rusiei, până la Moscova, va scădea la 7-10 minute. Aceasta pentru noi este o "linie roșie" sau nu este?", a întrebat retoric președintele rus.
Украинский военный на международных учениях - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Politică
"Există un scenariu teribil": De ce Occidentul concentrează trupe în Ucraina
Astăzi nu există niciun fel de garanții că Ucraina nu se va alătura alianței, a adăugat Vladimir Putin. El a reamintit că procesul de extindere a NATO, care a început în valuri în 1999, nu depinde de răcirea sau încălzirea relațiilor dintre Rusia și Occident.
„Acest lucru s-a întâmplat atunci când nu exista problema Crimeii, nu existau evenimente după lovitura de stat din Ucraina. Relațiile dintre Rusia și Occidentul colectiv, și Statele Unite, au fost bune, acceptabile, dacă nu de parteneriat. Cu toate acestea, toate, așa-numitele, îngrijorările noastre au fost, pur și simplu, ignorate”, a subliniat președintele.
Cu toate acestea, NATO și Ucraina, care aspiră să adere la această organizație, ar trebui să fie conștiente de reacția Moscovei, care, în consecință, își va construi propria securitate, a menționat liderul rus.
Vladimir Putin a comentat, de asemenea, declarația Casei Albe potrivit căreia Kievul a interpretat greșit cuvintele președintelui SUA, Joe Biden, în timpul unei conversații cu liderul ucrainean, despre ideea ca Ucraina să adere la alianță.
Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
"Le vom arăta cine este șeful": NATO dislocă trupe în Ucraina
„Despre ce au vorbit ei acolo? Ce s-au înțeles? Nu știm. Dar acest strigăt de peste ocean către președintele Ucrainei, în opinia mea, nu înseamnă nimic. Dar trebuie să ținem cont de acest lucru. Și, desigur, ținând cont de acest lucru, ar trebui să ne construim în mod corespunzător relațiile în domeniul securității cu partenerii noștri”, a adăugat șeful Federației Ruse.
Potrivit expertului militar Alexei Leonkov, cuvintele lui Vladimir Putin ar trebui să „dezbete” Occidentul, deoarece acestea demonstrează răbdarea Rusiei care treptat se epuizează.
„Moscova nu va mai urmări în tăcere înaintarea NATO. Acele zile au trecut. Perioada concesiunilor s-a încheiat, pentru că nu mai este unde să ne retragem, altfel totul se va termina odată cu pierderea suveranității noastre. Situația actuală a ajuns la linia roșie. Trebuie să luăm cuvintele lui Putin drept ultimul avertisment rusesc”, a spus interlocutorul Sputnik.

Să împingă Kievul în NATO

În interviul său, președintele rus a recunoscut că nu este înclinat să considere discuțiile despre intrarea Ucrainei în Alianța Atlanticului de Nord ca pe o vorbărie inactivă. Probabilitatea extinderii organizației din contul Kievului se menține cu adevărat, confirmă șeful adjunct al Institutului Țărilor CSI, Vladimir Jarihin.
Президент США Джо Байден на трапе борта № 1  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Politică
Biden se transformă în "curierul lui Putin"
„Principala problemă nu constă în alianța în sine, ci în faptul că Statele Unite, probabil, vor de unele singure să „împingă” Ucraina în NATO, fără a-i oferi garanții de securitate. În acest caz, Kievul devine un cap de pod american periculos, fapt despre care a vorbit Vladimir Putin”, explică expertul.
Admiterea Ucrainei la NATO va aduce inevitabil o tensiune suplimentară în relațiile alianței cu Rusia. Dar intensificarea confruntării - cu atât mai mult un conflict militar direct - nu corespunde intereselor actuale ale Occidentului, atrage atenția Alexei Leonkov.
„Kievul vorbește despre război cu Rusia (și nu un conflict intern în Donbas - n.red.). În același timp, NATO operează Tratatul de la Washington, al cincilea paragraf care prevede acțiuni de represalii împotriva unui stat care a atacat unul dintre membrii organizației. Se pare că, dacă Ucraina se va alătura, alianța va fi forțată să intre în război. Nimeni nu dorește o astfel de întorsătură a evenimentelor acolo (în Occident - n.n.)”, ne asigură specialistul.
Potrivit analistului politic Rostislav Ișenko, potențialul prejudiciu cauzat de extinderea alianței în detrimentul Ucrainei depășește beneficiile.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
SUA, Rusia și Europa s-au unit împotriva Ucrainei
„Pentru acceptarea Ucrainei (în NATO), evenimente diferite și practic imposibile trebuie să coincidă. Susținătorii acestei idei, cel puțin, ar trebui să ajungă simultan la putere în Statele Unite, Franța și Germania (aceste două țări în 2008 au blocat furnizarea unui plan de acțiune pentru aderarea la NATO a Ucrainei și Georgiei - ed.). Apoi, există șansa ca aderarea să fie realizată cu forța”, explică expertul.
În același timp, politologul subliniază că, contrar opiniei acceptate de către poți, nu există nicio prevedere în Tratatul de la Washington care să blocheze intrarea în alianță a unei țări cu conflicte teritoriale nerezolvate. Astfel, între Turcia și Grecia apar cu regularitate disputele cu privire la dreptul de a poseda o serie de insule din Marea Egee. Și ambele au aderat la NATO în 1952.

Distrugerea planificată a comunității ruse

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei

Un alt subiect important abordat de președintele Rusiei a fost proiectul de lege de rezonanță „Despre popoarele indigene din Ucraina”, introdus în Rada Supremă de Vladimir Zelenski în luna mai a acestui an.

Conform documentului, comunitățile care nu au formațiuni statale în afara Ucrainei, de exemplu, tătarii din Crimeea, karamii și krimceaki, vor fi clasificate drept popoare indigene. Rușii, care, conform recensământului din 2001, constituiau 17,2% din populația țării, nu vor fi incluși în această listă.
Comentând la inițiativa colegului său ucrainean, Vladimir Putin a numit-o o lovitură puternică pentru întregul popor rus. El a menționat că o astfel de diviziune a cetățenilor unei țări amintește de practica Germaniei naziste.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Rusia
ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi
„Nimeni nu va dori să fie oameni de clasa a doua, nu mai vorbesc de discriminarea pe criterii de limbă și alte componente care presupune viața normală a unei persoane, dar acest lucru va duce la faptul că sute de mii, și poate chiar milioane, vor fi forțați fie să părăsească țara, fie vor începe să se adapteze cumva altfel”, a sugerat el.
Apropo, diferite structuri sociologice din Ucraina au înregistrat într-adevăr schimbarea identificării populației din „rus” în „ucrainean” în anii independenței.
Evaluarea lui Vladimir Putin este corectă, la fel ca și preocupările exprimate de acesta, crede observatorul politic Alexandr Asafov. Proiectul de lege al lui Zelenski va deveni baza pentru adoptarea documentelor ulterioare care restricționează drepturile rușilor în Ucraina, adaugă el.
Вертолеты Ми-8 и Ка-52 во время масштабных учений войск Южного военного округа и ВДВ на полигоне Опук в Крыму - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
De ce Rusia are nevoie de 20 de noi unități militare în direcția Vest
„Sunt sigur că aceste acte sunt deja planificate pentru a fi adoptare. Ce vor presupune acestea? În primul rând, angajarea în organele guvernamentale. Rușii nu vor avea acces acolo. Mai mult, vor începe să restricționeze drepturile cele mai de bază. În această privință, Kievul are un „profesor” - Țările Baltice, unde au fost înmânate pașapoarte „străinilor” (sau ne-cetățenilor - ed.). Țările Baltice, în câmpul  juridic, a fost fixat statutul persoanelor de „clasa a doua”. Ucraina se îndreaptă în această direcție”, spune expertul.
În același timp, autoritățile ucrainene nu iau deloc în considerare consecințele adoptării proiectului de lege, afirmă Alexandr Asafov.
„Această ordin al Washingtonului va fi îndeplinit cu mare zel. Și cum va trăi țara - lui Zelenski nu îi pasă. Această întrebare nu preocupă pe nimeni în afară de Moscova. Autoritățile ucrainene îndeplinesc sarcina principală - de a distruge toate legăturile cu Rusia, fie ele de rudenie, de afaceri și istorice".
Adoptarea proiectului de lege va accelera procesul de distrugere a comunității ruse din Ucraina, sugerează Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului pentru relații interetnice sub președintele Federației Ruse.
Корабли в морском порту Дудинка - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Rusia
Korciunov: Calea Maritimă de Nord e preferabilă Canalului Suez
„Acest document clasifică automat cetățenii care se identifică ca ruși ca neindigeni. Aceasta înseamnă mai puține drepturi și mai puține oportunități de a le apăra. Statul, în esență, le arată spatele unor astfel de oameni. Toate acestea vor accelera procesul de distrugere a etnicilor ruși din Ucraina. Nici măcar un grup etnic, ci o comunitate. Nu există nicio diferență etnică între ruși și ucraineni, la fel cum nu există nicio diferență antropologică, culturală sau mentală. Diferența este doar politică, doar în identificarea care a fost impusă oamenilor în vremurile sovietice ”, continuă el.
Potrivit lui, astfel de legi discriminatorii pot obliga cetățenii vorbitori de limbă rusă, care reprezintă mai mult de jumătate din locuitorii Ucrainei, să părăsească țara.
„Elita ucraineană a calculat riscurile? Nu cred. Nu prea îi pasă. Nu ia astfel de decizii de una singură. Lipsa independenței și a suveranității sunt doi factori care fac inevitabilă adoptarea inițiativei lui Zelenski", rezumă Bogdan Bezpalko.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0