Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

"Există un scenariu teribil": De ce Occidentul concentrează trupe în Ucraina

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaУкраинский военный на международных учениях
Украинский военный на международных учениях - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Grație eforturilor autorităților de la Kiev, Ucraina independentă se transformă rapid în cel mai mare poligon din Europa de Est pentru antrenamentele armatelor țărilor NATO.
Numai în acest an, acolo se vor desfășura șapte exerciții multinaționale cu participarea a 11 mii de militari străini – o activitate fără precedent, conform standardelor pe timp de pace. Cine beneficiază de acest lucru și cum se poate termina totul – Igor Nikitin a analizat într-un material pentru RIA Novosti.

Amenințare de prăbușire

Manevrele comune cu Statele Unite (Rapid Trident 2021 și Sea Breeze 2021), cu Marea Britanie (Kozak Mace 2021 și Warrior Watcher 2021), cu Polonia (Three Swords 2021 și Silver Sabre 2021) și cu România (Riverine 2021) – potrivit experților, semnând legea "Cu privire la aprobarea deciziei președintelui Ucrainei privind admiterea subunităților forțelor armate ale altor state pe teritoriul Ucrainei în 2021 pentru a participa la exerciții multinaționale", Vladimir Zelenskii a deschis cutia Pandorei. Pe termen lung, acest lucru poate duce la cele mai grave consecințe pentru Ucraina însăși.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
"Desfășurarea trupelor NATO în Ucraina amenință – și acesta este probabil cel mai teribil scenariu – cu prăbușirea statului", explică Konstantin Sokolov, membru corespondent al Academiei Ruse de Științe Naturale, în cadrul interviului acordat agenției de presă RIA Novosti. "Noi știm că țările vecine au pretenții teritoriale față de Kiev: atât Polonia, cât și Ungaria, care își va susține cu siguranță minoritatea sa etnică care trăiește în mod compact în Transcarpatia. Evident, dacă Occidentul va dori să folosească acest lucru în avantajul său, teritoriul Ucrainei se va transforma într-o sursă imprevizibilă de haos, care se va răspândi în regiunile învecinate. Inclusiv în Rusia".
Cu toate acestea, pe baza ultimelor evenimente și declarații, autoritățile de la Kiev, pur și simplu, nu au timp să calculeze astfel de riscuri – ele sunt prea ocupate cu creșterea în mod artificial a isteriei privind presupusa amenințare rusească și cu încercările de a cere noi ajutoare de la patronii de peste ocean sub acest pretext. Deși, pentru aceștia din urmă, Ucraina și interesele ei naționale se află pe ultimul plan.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei
"Exercițiile comune sunt doar o demonstrație a faptului că nu au uitat încă de Ucraina", subliniază Sokolov. "Ele sunt necesare pentru a menține acolo puterea convenabilă Occidentului. Este doar o înscenare: este evident că nimeni nu are de gând să creeze niciun fel de comunitate cu această țară. Maximum ce sunt dispuse să facă Statele Unite – să-și asigure acolo prezența militară și să aducă, sub pretextul manevrelor, arme, muniții și vehicule militare, precum și să pregătească militarii diferitor structuri nestatale, cum ar fi batalionul ʺAzovʺ.
În paralel, Statele Unite, împreună cu alte țări NATO, formează un sistem de puncte de bazare în Ucraina, care sunt ușor de transformat în baze militare adevărate (ceea ce este ilegal din punct de vedere juridic, deoarece contrazice direct Constituția ucraineană). Consolidarea potențialului militar antirusesc lângă granițe nu poate decât să îngrijoreze Moscova.

Instinct de autoconservare

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
"Le vom arăta cine este șeful": NATO dislocă trupe în Ucraina

Toți experții militari intervievați de RIA Novosti sunt de părere că Kievul va avea, cel mai probabil, suficientă minte pentru a nu împinge situația până la un conflict armat direct cu Rusia, al cărui rezultat este evident, chiar și pentru un nespecialist.

"Potențialele militare și economice sunt incomparabile", spune Sokolov. "Forțele Armate ale Ucrainei, pur și simplu, nu au cu ce aduce Rusiei daune considerabile. Pot exista multe speculații cu privire la acest subiect, dar în realitate, cred că chiar și cei mai înrăiți naționaliști, precum și cei care au fost cumpărați de Occident, înainte de a se decide asupra unui astfel de pas, vor avea un instinct de autoconservare".
În ceea ce privește americanii, ei nu au nevoie de operațiuni militare la scară largă împotriva Rusiei – Pentagonul înțelege foarte bine că o invazie directă a teritoriului unei superputeri nucleare, chiar și de pe o platformă atât de convenabilă precum Ucraina, va atrage după sine al treilea război mondial, în care nu vor mai exista câștigători și învinși.
Президент США Джо Байден на трапе борта № 1  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Politică
Biden se transformă în "curierul lui Putin"
"Biden nu se va hotărî la așa ceva cu siguranță, cel puțin în viitorul apropiat", este de părere  Serghei Sudakov, membru corespondent al Academiei de Științe Militare. "Dar americanii vor continua să folosească Ucraina în propriile interese. Când investesc într-o țară și nu simt rentabilitatea, atunci o ʺmulgʺ până la urmă. Cred că Washingtonul își va menține politica de confruntare, dar nu va îndrăzni să facă mai mult. Fiindcă o exacerbare gravă va afecta și Europa, iar ea nu mai este ceea ce era acum cinci ani. Compromisurile au dispărut aproape de tot. În această situație, noi trebuie să acționăm mai dur: cel puțin, să identificăm clar linia roșie, care nu trebuie depășită".

Poziție de negociere

Europa, într-adevăr, nu mai este aceeași. În multe țări din fostul Pact de la Varșovia și chiar din regiunea Baltică, atitudinea populației față de noi se schimbă treptat – în ciuda asigurărilor autorităților care au cedat sub presiunea Statelor Unite, oamenii sunt din ce în ce mai reticenți să vadă Rusia ca o amenințare reală pentru ei înșiși. Timpul trece, isteria crește, dar "teribilele tancuri rusești" nu se grăbesc să treacă granița. Vechiul disc de vinil nu mai funcționează ca înainte – și Washingtonul înțelege acest lucru.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Rusia
ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi
"Viitoarea întâlnire dintre Putin și Biden simbolizează acea frontieră, pe care Statele Unite, în calitate de lider al lumii occidentale, au conștientizat-o: este timpul să schimbăm politica într-un fel, întrucât cea care se duce acum nu a dat rezultate", explică politologul. "Evident, americanii nu vor renunța la scopurile lor la adresa Rusiei, dar, cel mai probabil, vor începe să ʺflirtezeʺ, oferind tot felul de indulgențe în economie și în cooperarea internațională. Poate neînsemnate, dar acest lucru va permite Europei să respire. Ea a pierdut foarte multe din cauza confruntării cu Rusia, impuse de SUA. Pentru Washington este important acum să nu-și piardă aliații NATO, fiindcă aceasta din urmă începe deja să se desfacă pe la cusături".
Această versiune este parțial confirmată de activitatea militară sporită a NATO în Ucraina – Statele Unite pregătesc în mod tradițional o poziție puternică de negociere, încercând să demonstreze că sunt capabile să provoace un conflict în Donbas în orice moment și astfel să schimbe cu ușurință situația în favoarea lor. Trebuie de remarcat faptul că americanii au suficientă experiență în rezolvarea problemelor politice prin astfel de metode.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0