Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Liber la pescuit, dar și pericol de amendă și închisoare - Detalii

© Sputnik / Mihai CarausРыбаки
Рыбаки - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Pe 15 iunie se anunță deschis sezonul de pescuit. Ce, cum și unde se pescuiește în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Începând cu data de 15 iunie, pescuitul este permis în Republica Moldova. Chiar și așa, pescarii trebuie să cunoască că nu pot prinde pește oriunde, și nu orice specie de pește. Mai mult, este recomandat pescuitul autorizat. Deși pescuitul sportiv-amator și de agrement este o pasiune pentru mulți, acesta trebuie autorizat prin permise de pescuit. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de șefa Serviciului informații de mediu, educație și conștientizare ecologică din cadrul Agenției de Mediu, Galina Norocea.
Pescuit - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
Video: Prinși la pescuit în perioada de prohibiție - Ce riscă făptașii
Ea spune că moldovenii sunt din ce în ce mai conștienți și procură permise pentru pescuit. De la începutul anului până în prezent, aproape nouă mii de astfel de permise au fost eliberate de către autorități. Valoarea totală a acestora ajunge la aproximativ trei milioane de lei. Costul unui permis pentru anul curent este de 300 de lei, iar pentru o zi iubitorii de pescuit achită 30 de lei. Mai mult, pensionarii care primesc o pensie mai mică de 1200 de lei achită doar 30 de lei pentru permisul pentru un an. Dacă pensia este un pic mai mare, vor achita 150 de lei pentru un an. Pentru o zi, unii pensionari achită doar 2 lei.
Potrivit acesteia, pescuitul în obiectivele acvatice naturale este strict interzis fără autorizare. Mai exact este vorba de pescuitul în râuri, lacuri și afluenții râurilor Prut și Nistru. La fel, nu se permite pescuitul fără a deține permis, în lacurile de acumulare Costești-Stânca și Dubăsari.
Zeci de pescari, pe gheața lacului Ghidighici - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Pescarii nu se tem să prindă pește pe gheața lacurilor - „Plăcerea merită riscul”
Așadar, după 15 iunie și până la data de 1 aprilie a următorului an, avem voie să pescuim doar specii care nu sunt incluse în cartea roșie. Toată informația despre speciile de pești care pot și care nu pot fi pescuite poate fi găsită pe site-ul oficial al Agenției de Mediu.
Norocea mai spune că un pescar amator nu trebuie să aibă mai mult de cinci cârlige la unealta utilizată și nu poate pescui mai mult de cinci kilograme într-o zi. Excepție se face doar în cazul în care pescarul a prins un pește care cântărește mai mult de cantitatea permisă.
Nerespectarea legislației privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura atrage răspundere în conformitate cu prevederile art. 114 din Codul Contravențional. La fel, persoana care nu respectă legea poate fi atrasă la răspundere penală, conform articolului 234 din Codul Penal.
Potrivit acestui articol, îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vânatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanțelor explozive și otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depășesc 200 de unități convenționale, se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 1050 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 1 an.
Jersey: French fishing vessels arrive in island's waters in protest of post-Brexit rules - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2021
Video
Jersey: Pescarii francezi, în apele insulare - protest față de regulile post-Brexit
Același articol prevede o pedeapsă pentru persoana juridică cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
La fel, uneltele de pescuit, mijloacele de transport terestru și acvatic, alte obiecte utilizate la comiterea încălcării, precum și peștele și alte organisme acvatice pescuite în mod ilicit, se ridică.
Uneltele de pescuit, mijloacele de transport terestru și acvatic, alte obiecte ridicate se păstrează la depozitul Inspectoratului pentru Protecția Mediului și, în funcție de hotărârea judecătorească, se confiscă ori se restituie deținătorului. Uneltele de pescuit interzise se vând unităților piscicole ori se distrug.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0