Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Detalii noi despre „afacerea cu sânge” de la Centrul de Transfuzie

Ofițer SPIA  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a venit cu noi detalii despre perchezițiile făcute acum două zile la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în urma cărora au fost reținute trei persoane din cadrul instituției și de la Agenția pentru Achiziții Publice.
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Oamenii legii anunță că începând cu luna februarie 2021, au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice și persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Ministerului Sănătății, Muncii, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice. Potrivit informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile și competențele, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit.
Se presupune că anume șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a favorizat companii pentru desemnarea companiilor în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.
Светлана Чеботарь  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Societate
Șefa Centrului de transfuzie a Sângelui, reținută
În cadrul dosarului, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui - componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucât, grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 de mii de teste. De menționat este faptul că, în Republica Moldova, există puțini distribuitori de astfel de teste.
De asemenea, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată Centrului Național de Transfuzie a Sângelui pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale.
În cadrul ședinței de judecată, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător. 
"Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită, favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzând o eventuală circumstanță de stocare a sângelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare sau contaminare. De menționat este faptul că, în cadrul perchezițiilor și anume în registrele de validare a produselor sanguine donate, au fost identificate o listă considerabilă de sânge și componente sanguine expirate", susțin forțele de ordine.
Totodată, în cadrul interceptărilor telefonice autorizate, a fost identificată discuția dintre directorul CNTS și un subaltern. Astfel, din cauza lipsei testelor, componentele sanguine ale unui donator contaminat cu Treponema Pallidum (agentul patogen al bolii Sifilis) nu au fost testate. Astfel, cetățeanul a donat componente sanguine de două ori, fiind contaminat cu sifilis.
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Societate
Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie
În cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și ulterior câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova. În speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de 18 mii de dolari. Pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. 
De precizat că în data de 7 iunie, trei persoane, printre care și șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, au fost reținute, în cadrul urmăririi penale pe faptul abuzului de serviciu, comis de persoane publice din cadrul Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui și a factorilor de decizie ai Agenției Achiziții Publice.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0