Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

© Sputnik / OsmatescoSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Cum pandemia a schimbat viziunea moldovenilor asupra necesității donării voluntare de sânge și cât de importantă este această procedură în tratamentul COVID-19? Subiectul a fost discutat cu directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
Medic, despre donarea de sânge pe timp de pandemie

Procedura de donare a sângelui este simplă și nedureroasă. În perioada de pandemie a fost înregistrată o scădere a donărilor de sânge pe anumite componente, însă la capitolul donarea plasmei pentru pacienții ce suferă de COVID-19, moldovenii au manifestat solidaritate și responsabilite, susține Svetala Cebotari.

"Pandemia ne-a oferit lecția să prețuim sănătatea noastră, să înțeleg că multe persoane au nevoie de sânge, de ajutorul nostru. A fost o perioadă plină de incertitudine și provocări, dar care a scos la iveală calitățile bune ale unor oameni", a declarat pentru Sputnik directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Potrivit ei, o persoană vindecată de COVID-19 poate dona 600 ml de plasmă. Cantitatea este suficientă pentru a salva viața unui bolnav grav. Plasma persoanelor vindecate de COVID-19 este utilizată și în țara noastră pentru tratamentul bolnavilor afectați de această maladie. Terapia a început să fie aplicată în aprilie 2020, după ce în mai multe state a avut un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților.

Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2021
Societate
Un oficial EMA confirmă legătura între vaccinul AstraZeneca și tromboză
Cât privește regulile ce trebuie respectate înainte și după donarea sângelui în celelalte cazuri, acestea sunt foarte simple. Cu o zi înainte de donarea sângelui, persoana trebuie să consume doi litri de apă plată și alimente bogate în proteine și vitamine. Și fumătorii pot fi donatori, cu o condiție: să nu fumeze două ore înainte și după recoltarea sângelui. După donarea sângelui, donatorul rămâne sub supravegherea lucrătorului medical 30 de minute. De asemenea, în ziua donării, va continua să consume multe lichide, fructe și legume. Nu sunt recomandate alimentele bogate în grăsimi și alcoolul.

În medie, o persoană donează 450 ml de sânge. Organismul recuperează acest volum în decurs de 48 de ore. Celulele pierdute ca urmare a donării se restabilesc însă peste 56 de zile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0