Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAEIE nu susține deschiderea doar a 139 de secții de votare în străinătate

© Sputnik / Mihai CarausÎnchiderea secțiilor de votare
Închiderea secțiilor de votare - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
Decizia CEC de a constitui 139 de secții de votare în afara țării nu a fost avizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, acesta dând aviz pozitiv pentru deschiderea a 191 de secții.
CHIȘINĂU, 7 iunie - Sputnik. Decizia din 5 iunie a Comisiei Electorale Centrale de a constitui 139 de secții de votare pentru moldovenii din afara țării nu a primit avizul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Eurpoene, este precizat într-un comunicat de presă al instituției. Ministerul de Externe a propus inițial constituirea a 191 de secții în afara țării după consultări cu ambasadele Republicii Moldova din alte state precum și după discuțiile MAEIE cu reprezentanții societății civile.
Închiderea secțiilor de votare - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
CEC a decis: Câte secții de votare vor fi deschise în țară
„În cadrul avizului prealabil, Ministerul a informat autoritatea electorală că toată misiunile diplomatice au notificat în timp util autoritățile statelor de acreditare despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și intenția de a deschide secții de votare pe teritoriul acestora. Astfel, ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare”, este precizat în informarea de presă a MAEIE.
Ministerul de Externe mai informează că a avizat pozitiv demersul înaintat de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare, iar decizia de amenajare a 139 de secții de votare în afara țării nu a fost avizată. 
„Invităm reprezentanții diasporei în străinătate, care au manifestat interes pentru a oferi asistență ambasadelor și autorităților în țările unde vor fi constituite secțiile de votare aprobate, să devină voluntari pentru a ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Persoanele interesate urmează să expedieze un email de intenție în adresa misiunii diplomatice din țara de reședință. Lista ambasadelor Republicii Moldova în străinătate și coordonatele de contact poate fi consultată în compartimentul „Misiuni diplomatic și oficii consulare ale Republicii Moldova” pe site-ul MAEIE”, mai este specificat în comunicatul ministerului.
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Politică
Încă un partid a contestat decizia CEC cu privire la secțiile de votare din străinătate
Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.
Ulterior, Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze. Astăzi, mai multe partide protestează în fața Curții de Apel, unde decizia a fost contestată de PAS și partidul lui Renato Usatîi. Aceștia cer deschiderea unui număr mai mare de secții de votare în afara țării. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0