Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă un partid a contestat decizia CEC cu privire la secțiile de votare din străinătate

© Photo : Miroslav RotariPrezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Comisia Electorală Centrală a decis sâmbătă, 5 iunie, că pentru alegătorii din străinătate vor fi deschise în total 139 de secții de votare.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. În această dimineață, PAS a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în străinătate, pe care o consideră ilegală. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Fasebook deputatul Sergiu Litvinenco.
”Cerem în continuare CEC-ului să-și modifice hotărârea și să intre în legalitate”, a notat el.
Amintim că decizia respectivă a CEC a fost contestată anterior la Curtea de Apel și de către Blocul electoral ”RENATO USATÎI”.
De asemenea, Platforma DA și PUN anunțaseră că vor ataca în instanță refuzul CEC de a deschide mai multe secții de votare peste hotare la alegerile anticipate din 11 iulie.
Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.
Maxim Lebedinschi - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Societate
Lebedinschi îi răspunde președintelui Sandu: CEC nu adoptă hotărâri pe placul cuiva
Ulterior, Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze.
"Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot", a scris Sandu.
În replică, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a spus că membrii CEC și-au făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazat pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova.
"Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste", a spus Lebedinschi.
Trei formațiuni politice au anunțat că vor organiza astăzi proteste în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Este vorba de partidul proprezidențial PAS, Platforma DA a lui Andrei Năstase și partidul lui Renato Usatîi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0