Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Apartamentele în Capitală: Prognozele și sfaturile specialiștilor

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Apartamentele în Chișinău: Ce prognoze oferă experții vizavi de prețul imobilelor și ce trebuie să cunoască cetățenii care-și doresc să procure o locuință în Capitală.
Prețul apartamentelor în 2021: Prognozele experților
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul economic Roman Chircă a precizat că piața imobiliară va fi solicitată în permanență, indiferent de situația economică din țară. Chiar și pe timp de pandemie, unii moldoveni au ales să procurare imobile, considerând aceasta o investiție bună pentru viitor.
Potrivit expertului, piața imobiliară va cunoaște o ușoară creștere în perioadă următoare, în special în ceea ce privește apartamentele din blocurile noi.
"Nu exclud o ușoară creștere a prețurilor pentru apartamentele din blocuri noi. Astfel, cele din clasa medium și medium-lux vor înregistra o ascensiune în acest sens. Apartamentele mai vechi vor avea o valoare mai mică și chiar ar putea să se înregistreze scăderi de preț", a precizat Roman Chircă.
Etape esențiale la procurarea locuinței
Decizia de a procura un bun imobil trebuie să fie precedată de o serie de acțiuni. Expertul imobiliar Victoria Dercaci susține că prima regulă este să alegeți un om de încredere – fie un jurist, avocat, expert imobiliar, care ulterior va verifica tranzacția de la început până la final.
© Sputnik / Mihai CarausVictoria Dercaci
Victoria Dercaci - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Victoria Dercaci
Un alt pas important este să verificați la Agenția Servicii Publice numărul cadastral deplin al apartamentului, iar fiecare încăpere trebuie să fie înregistrată la oficiul cadastral teritorial.
"Accesul la baza de date la ASP este absolut gratuit și puteți solicita orice informație. De asemenea, când mergeți în companie solicitați autorizația de construcție, numărul cadastral, certificatul de urbanism și proiectul. După care mergeți la cadastru, verificați dacă acest număr este înregistrat de companie, ulterior mergeți la notar și autentificați un contract de vânzare-cumpărare", a explicat Victoria Dercaci.
Potrivit expertului imobiliar, după autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, pentru a vă asigura că sunteți unicul proprietar, este important să mergeți la cadastru și să depuneți noul număr cadastral.
De menționat că, potrivit statisticii Agenției Servicii Publice, în 2020, la serviciile cadastrale teritoriale au fost înregistrate 65 831 de apartamente și 40 709 case individuale.
În peste 28 de mii de cazuri a fost vorba de vânzarea-cumpărarea apartamentelor. Case individuale au fost vândute și cumpărate mai bine de 8500. Cifrele nu s-au schimbat esențial comparativ cu anul 2019.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0