Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maia Sandu a spus cum vor fi cheltuite cele 600 de milioane de euro de la UE

© Photo : Facebook / Maia SanduMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Abonare
Declarația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu delegația Comisiei Europene sosită la Chișinău pentru prezentarea Planului de redresare economică oferit de Uniunea Europeană.
CHIȘINĂU, 4 iun - Sputnik. Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj după întrevederea cu delegația Comisiei Europene sosită la Chișinău pentru prezentarea Planului de redresare economică oferit de Uniunea Europeană. Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană. 
Пачки евро - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE
"Acest plan de recuperare economică ne este oferit într-un moment de mare dificultate pentru Republica Moldova. Trecem și prin criza pandemică, și prin criza economică. O mare parte din companiile și agenții economici din Republica Moldova au fost afectați de această criză economică, sunt mulți oameni care și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut veniturile, și acest program ne va ajuta ca să recuperăm economia mult mai repede, și să-i putem ajuta pe cei care au mare nevoie de acest ajutor", a spus Maia Sandu.
Sandu a explicat cum vor fi repartizați banii primiți. Potrivit președintelui, din cele 600 de milioane de euro, circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici. În jur de 100 de milioane de euro vor fi repartizați pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre. Alți 230 de milioane de euro vor fi investiți în infrastructură, mai exact banii sunt prevăzuți pentru măsuri de conservarea a râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Câte 25 de milioane de euro vor fi investiți pentru sprijinirea educației și pentru reforma justiției, combaterea corupției și consolidarea capacității instituțiilor statului.
"Suntem onorați că la moment Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Aceste resurse pe care le oferă Uniunea Europeană vor fi folosite și vor avea rezultate bune dacă va exista efort din partea instituțiilor statului ca aceste rezultate să fie obținute", susține Sandu.
Amintim că Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană, a fost prezentat astăzi președintelui Maia Sandu.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Societate
Se întâmplă în campania electorală: UE anunță că va oferi o sumă colosală Moldovei
 Cele 600 de milioane de euro, bani incluși în planul de redresare economică a Republicii Moldova, vor ajunge în țara noastră doar după ce autoritățile vor îndeplini anumite condiții impuse de Uniunea Europeană pentru a putea primi acest suport. Planul de relansare economică a fost aprobat ieri de Comisia Europeană. 
Planul se bazează pe cinci piloni de bază: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație, reforma statului de drept și justiție. Reprezentanții Uniunii Europene au precizat că prin acest plan va fi dezlănțuit potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi.
"Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și de a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează puterea asociației noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19", a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
De la începutul pandemiei de COVID-19, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova peste 127 de milioane de euro pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0